Tízből négy koronavírus-teszt pozitív lett az elmúlt 24 órában

Ezen a hétvégén sem vitték túlzásba a tesztelést, de az adatok továbbra is reményt keltőek, leszámítva az intenzíven ápolt betegek számát.

Hirdetés

A „hosszú hétvége” harmadik napján, hétfőn 3826 új koronavírusos fertőzésről ad hírt a napi járványjelentés, ami egyértelmű csökkenést jelent az elmúlt két hét hétfői adataihoz képest. Most is fontos megjegyezni azonban, hogy mint minden hétvégén, ezúttal is kevés tesztet végeztek, még tízezer mintavétel sem történt (7039 tesztet az esetmeghatározási protokoll szerint, 2747-et kérésre végeztek el). A pozitivitási ráta 39,1% .

A járvány kezdete óta 475 362 személy fertőződött meg, 353 188 épült fel, 11 331 halt bele. Továbbra is feltűnő az adatokban a korcsoportok eloszlása, a 138 halottból ketten a harmincas, hatan a negyvenes, míg 12-en az ötvenes éveikben jártak, a többiek idősebbek voltak. Hetek óta cáfolják az adatok, hogy a járvány csak az idősebb korosztályra veszélyes. Az elhunytak közül háromnak nem volt más ismert betegsége, négy esetben pedig nem jelentették, hogy mi volt az alapbetegség, már amennyiben volt.

A kórházakban jelenleg 13 261 beteget ápolnak, ebből 1251-en szorulnak intenzív terápiás ellátásra. Ennyi súlyos beteg még soha nem volt, és a rossz hír az, hogy nem is bír a rendszer ennél sokkal többet ellátni.

Szinte minden megyében és a fővárosban is csökkent az esetszám, kivéve Konstanca megyét (335 új eset), ahol Teodisie érsek éppen búcsút tart mindenféle hatósági tiltás ellenére. Bukarestben 522 új esetet regisztráltak, az erdélyi megyék közül Kolozs megye emelkedik még ki 152 új esettel.

Hirdetés

A lakosságarányos fertőzési ráta állását a következő ábrán lehet megtekinteni:

Hirdetés