Tessék megnyugodni: Románia intézkedni FOG a nyugdíjreform ügyében…

… kitört az általános tanügyi sztrájk és vele együtt az iskolakáosz… és a medvék beköltöztek Kolozs megyébe.

Hirdetés

Európa megdicsérte Románia nyugdíjügyi igyekezetét

Marius Budăi munkaügyi miniszter tárgyalt az Európai Bizottsággal, aztán hazajött és gyorsan felhívta Ciuca miniszterelnököt és Marcel Ciolacu PSD-elnököt, hogy elmondja: ami az elveket illeti, szépen megegyeztek az Unióval nyugdíjügyben. Ugyanis a mioritikus haza az országos helyreállítási terv keretében vállalta, megreformálja a speciális nyugdíjak rendszerét. Magyarán: eltörli az egyes köztisztviselők, katonák, belügyminisztériumi funkcináriusok pofátlanul nagy nyugdíjait. Ha nem teszi, elveszti az országos helyreállítási tervre szánt pénz egy részét.

Eddig minden szép és jó. A munkaügyér úr azt is belengette, hogy e hét csütörtökön minden módosító javaslatot letesznek a parlament elé.

De… a dolgot nem lehet hűbelebalázs módjára intézni, jelezte Budăi úr: fokozatotsságra van szükség. Vagyis: a pofátlanul magas speckó nyugdíjakat fokozatosan iktatják ki. Ahogy azt is fokozatosan vezetik be, hogy minden közszférában dolgozó ember 65 évesen menjen nyugdíjba. Szóval nagy lépésekkel haladunk a nyugdíjreform felé. De fokozatosan.

Kitört az általánosnak nevezett tanügyi sztrájk… és a káosz

Mivel a múlt héten a kormánynak nem sikerült megegyeznie a szakszervezetekkel, ami a tanárok béremelését illeti, hétfőn reggel elkezdődött az általános tanügyi sztrájk. Pontosabban, az általánosnak nevezett. Ugyanis nem minden iskolában sztrájkolnak a tanárok. A sajtó 150 000 sztrájkoló tanárról beszél. Van egy lista azokról az iskolákról, ahol sztrájkolnak az oktatók, de azt jól elrejtették egy oktatási minisztériumi fiókban. Hogy miért? Hát mert a helyzet folyamatosan változik, mondják az illetékesek: vannak iskolák, amelyek abbahagyják a sztrájkot, mások bekapcsolódnak.

Ennek megfelelően kaotikusra sikeredett a hétfő az iskolákban. Egyes helyeken a tanárok üzentek a szülőknek, hogy jöhet iskolába a gyerek, máshol azt mondták, sztrájk van, oldja meg a kedves szülő a helyzetet. A hírek szerint a sztrájk kedden is folytatódik. Már ahol. Vagy ahol nem hagyják abba. Vagy ahol csatlakoznak. Szóval, kedves szülők, érdeklődjenek bátran, aztán valami csak lesz.

A medvék tanyát vertek Kolozs megyében

Tudtuk, hogy ez lesz. Irtó sok a medve Romániában, megjött a tavasz is, a meleg, elkezdődött a medvejárás. Olyan, korábban medvétlen helyeken is, mint például Kolozs megye.

Hirdetés

Az egyik nagyon friss eset Gyekén történt. A polgár arra riadt fel az éjszaka, hogy bégetnek a juhai. És mit ad Isten, egy medve járt az akolban, leütötte az egyik juhot, kicipelte az udvarra és épp nekilátott volna, mikor a gazda rajta ütött. Aztán a zajra egy szomszéd is megérkezett, de nem gyalog, hanem traktorral. Na, és a traktorral elüldözték az éhes vadállatot a portáról.

A helybeliek szerint ez sajnos nem az első eset, hogy a medve betört a faluba. A Gyekéhez tartozó Kőristanyán is járt, el is vitt egy juhot.

Ugyancsak hétfőn Ro-Alert riasztást adtak ki az illetékesek, hogy figyelem, a Kolozs megyei Szék környékén medvét észleltek. A csendőrség a helyszínre sietett, de egyelőre nincs hír a vadállatról. A rossz nyelvek szerint a medvéket máshonnan hozta a megyébe valaki, hogy a más „portáján” elengedje őket. Ez nem bizonyított hír. Az viszont tény, hogy a medvék egyre gyakrabban bukkannak fel Kolozs megyében, úgyhogy tartsuk nyitva a szemünket, ha kirándulni indulunk.

Hirdetés