Terebélyesedik a fertőzési góc a kackói idősotthonban: már negyvenen betegedtek meg

Sürgősen szükség van az intenzív terápiás ellátás bővítésére Kolozs megyében.

Hirdetés

Miután a hét közepén jókora fertőzési gócra bukkantak a kackói idősotthonban, ahol az első értesítések alapján tizenöten fertőződtek meg, kiterjesztették a járványtani vizsgálatokat az intézmény valamennyi lakójára és dolgozójára, így csütörtökön újabb 24 személyről derült ki, hogy koronás. A Kolozs megyei prefektus közlése alapján eddig összesen negyven fertőzöttet azonosítottak be, 32 bentlakót és 8 alkalmazottat (ezek szerint a héten volt még egy eset).  A betegek állapotának felmérése után döntenek, hogy ki szorul kórházi ellátásra, illetve kit helyeznek karanténba az idősotthonban.

A legutóbbi járványjelentés szerint Kolozs megyében egy nap alatt 104-gyel nőtt a fertőzöttek száma. Az orvosok már kongatják a vészharangot: egyre kevesebb a hely a kórházakban. Csütörtökön a Kolozs megyei közegészségügyi igazgatóság közlése alapján arról volt szó, hogy elfogytak az intenzív terápiás ágyak a megyében, de Mircea Abrudean prefektus szerint még van négy hely.

Ettől függetlenül aggasztó az esetszám-növekedés, fel kell készülnünk a legrosszabbra, mondja a kormánymegbízott. Sürgősen bővíteni kell az intenzív terápiás ellátást, ami csak egy új részleg kialakításával lehetséges, akár a járványkórházban, akár más egészségügyi intézményben. A kolozsvári rehabilitációs kórházban vannak még helyek, az orvosok csak a súlyos vagy közepes tünetekkel rendelkező betegeket utalják be, a többieket az otthonukban helyeznek karantén alá.

Hirdetés