Kolozsvár bejárata Szászfenes felől az épülő magasházzal

Teljesen megváltozhat Kolozsvár nyugati bejárata: újabb felhőkarcoló bukkan fel a láthatáron

Még fel sem épült az eddigi legmagasabb felhőkarcoló Kolozsváron, máris monumentálisabbat terveznek.

Hirdetés

Egy 40 emeletes felhőkarcoló építésének terve a Szamos partján, a Cora hipermarket közelében nem egy új keletű ötlet: két évvel ezelőtt már elkészítették a beruházás hatástanulmányát, amit a környezetvédelmi ügynökség is pozitívan véleményezett, múlt év nyarán pedig az önkormányzat asztalára került az Adrian Iancu építész (az építészeti egyetem dékánja és a városháza urbanisztikai bizottságának tagja) által készített terv az épületről. Az új fejlemény, hogy január 17-ig tart a beruházás közvitája, tehát ha valakinek kifogása van a grandiózus tervekkel kapcsolatosan, akkor most megoszthatja kételyeit az illetékesekkel.

Az épület nagyban meghatározhatja Kolozsvár Nagyvárad felőli látképét, ugyanis nem messze készülhet el attól a magasháztól, amelyik jelenleg is épül a Monostor végén. Az építészek szerint a szintkülönbség miatt a 40 emeletes felhőkarcoló nincs kihatással a szászfenesi sugárút végén épülő 25 szintes épületre, a kettő egyensúlyban lesz – már ami a panorámát illeti. Ezt figyelembe kell venni a Szamos mentén tervezett ingatlanberuházások esetében is, szerepel a dokumentációban, mely további 25-28 szintes felhőkarcolók építését javasolja a látkép kiegyensúlyozottsága érdekében (bár valószínűleg a látképnél fontosabb ingatlanberuházási érdekek állnak e javaslat mögött).

Mi tagadás, a túlzsúfolt Kolozsváron minden négyzetméter aranyat ér, így nem csoda, hogy a 18 hektáros területre tervezett felhőkarcoló is legalább 200 millió eurós beruházást jelent a holland cégcsoport számára. A komplexumban üzletközpontot (mallt), irodahelyiségeket, szállodát és parkolót alakítanak majd ki, de nem hiányoznak majd a kolozsváriak kikapcsolódását szolgáló szabadidős létesítmények sem. A felhőkarcoló közvetlen környezetét, például a Kis-Szamos partját is úgy építik majd ki, hogy az vonzó legyen a lakosok számára, ugyanakkor bicikliutat is terveznek Szászfenes és a ingatlan között. A tervek készítői a gépjárműforgalmi problémákkal is számoltak, ezért egy P+R parkolói rendszert (Park&Ride) is kiépítenének a közelben.

Hirdetés