Távolságtartás? Bezárt teraszok? Ugyan! Tömeges buli, DJ-parti és sörözgetés – erről szólt a szombat este Bukarestben

Mert hát két hónap bezártság után ki kell engedni a gőzt.

Hirdetés

Nem totojáztak sokat a bukarestiek azt követően, hogy pénteken, a koronavírus-járvány miatt elrendelt szükségállapot feloldásával eljött a részleges szabadság: a fiatalok szombaton este elözönlötték a Herăstrău nevű parkot.

És ha már ott voltak, akkor teraszoztak is egy kicsit. Merthogy úgy tűnik, azt is lehetett, bár a vendéglátóhelyek teraszai a kormány szerint legkorábban június elsején nyithatnak.

Igaz, a parlament által elfogadott, hétfőn hatályba lépú törvény szerint akár már hétfőtől.

A felvételek tanúsága szerint azonban a parkban jókora csoportokban tartózkodtak az emberek, a rég nem látott ismerősök öleléssel köszöntötték egymást, így persze nem tartották be a másfél méteres távolságot egymástól, ahogy azt a hatóságok javasolták.

Sőt egy DJ az egyik sétányon még rögtönzött bulit is tartott.

Mi több, bár egyes helyeken elvileg csak elvitelre lehetett ételt és italt vásárolni, úgy tűnik, mintha néhány terasz is üzemelt volna.

A képek nyilvánosságra kerülését követően a rendőrség kivonult, és nem sokkal éjfél előtt sikerült mindenkit hazaküldenie.

Aurelian Bădulescu bukaresti főpolgármester-helyettes szinte dührohamot kapott az ügy miatt. A teraszok tulajdonosait simán „vesztegetőknek” nevezte, mint mondta, azért engednek meg mindent maguknak, mert a hatóságok a zsebükben vannak: ügyészeket és rendőröket etettek, lekötelezve ezzel őket.

Hirdetés

Most azonban megígérte, hogy vasárnap rájuk küldi az ellenőröket, és visszavonatja az engedélyüket.

Remélhetőleg ez lesz a bulikázás legdrasztikusabb következménye.

Nelu Tătaru egészségügy-miniszter vasárnap meglehetős aggodalommal úgy kommentálta az esetet, hogy a jelek szerint sokan nem egészen fogták fel, miről szól a lazítás. Hiszen csak enyhítésről van szó, a normalitás még nem tért vissza, a vírus még köztünk van, még ha sikerült is visszaszorítani.

Elmondta: az elkövetkező 14 nap fejleményei alapján döntik el, jöhetnek-e az újabb lazítások. Ha viszont valahol a felelőtlenség miatt berobban a járvány, akkor ott ehelyett ismét szigorítások jönnek.

Ha pedig még súlyosabb lesz a helyzet, akkor újra bevezethetik a szükségállapotot – riogatott az egészségügy-miniszter.

Hirdetés