Tanügyminisztérium: közlekedési szabályokat fognak oktatni az iskolákban jövő évtől – hírek szerdán

Újabb adathalász-jelenség: nagyon vigyázzunk! Románia legnagyobb gáztermelője vásárolná fel az E.ON-t az országban.

Hirdetés

Majdnem 3 és fél millió kliens sorsáról dönt, ha a Romgaz felvásárolja az E. ON gáz-és áramszolgáltatót

Még márciusban futott egy kört a HotNews portál jóvoltából az a hír, miszerint az E.ON Energie România-t a Romgaz, Románia legnagyobb gáztermelője vásárolná meg. A villamosenergia- és gázellátás területén bővítéseket tervező gazdasági szereplő egy már kiforrott üzletág felvásárlását fontolgatja: a német E.ON csoporthoz tartozó E.ON Energie România az egyik legnagyobb gáz- és áramszolgáltató az országban, mintegy 3,4 millió ügyféllel.

Most úgy tűnik, az E.ON is megerősítette a hírt, a németek megszólaltak: „Megértem, hogy a politikusoknak cselekedniük kell, de tisztában kell lenniük azzal, hogy ha nagyon gyorsan és nagyon gyakran változtatják meg a feltételeket, a befektetők nagyon idegesek lehetnek” – mondta Leonhard Birnbaum, az E.ON vezérigazgatója. „A romániai beszállítói üzletágban olyan hatalmas volt a kockázatunk, hogy 2022-ben és 2023 elején tényleg befejeződött. Így aztán megvizsgáltuk és azt mondtuk, hogy egy év alatt elveszítjük azt, amit 20 év alatt nyerhettünk volna. És ez elfogadhatatlan.” – mutatott rá az igazgató.

Az E.ON Energie România, a német E.ON csoport tagja, az egyik legnagyobb gáz- és áramszolgáltató Romániában, mintegy 3,4 millió ügyféllel. Az E.ON több mint 10%-os piaci részesedéssel rendelkezik, és az egyik legnagyobb földgáz- és villamosenergia-szolgáltató. Az E.ON Energie România többségi részvényese az E.ON România SA 68%-kal. Az ellátási üzletág elkülönül az elosztási üzletágtól, amely 20 megyét lát el.

Jövőre közlekedési szabályokat is tanítani fognak az iskolákban

Az EU-ban Románia élen jár a közúti balesetekben, főként a súlyos sérülésekkel és halálesetekkel járókban. Ezek között számottevőek azok az esetek is, amelyek gyerekeket érintenek.

Elejét venné a Tanügyminisztérium ennek, ezért jövőre bevezetné az iskolákba a közlekedési szabályok tanítását, mégpedig elemi és általános iskolai, valamint gimnáziumi oktatási cikluson belül. A tanulók alapvető szabályokat, elméletet, alkalmazásokat és feladatlapokat fognak kapni az útmutatókban.

Az általános iskolások megismerkedhetnek a közlekedési szabályokkal és azok betartásának okaival, valamint a gyalogosok jogaival és kötelezettségeivel. A középiskolások szintén megismerkednek a közúti közlekedési szabályokkal és a közlekedésbiztonsággal, míg a középiskolások az elsősegélynyújtásról, valamint a robogókra és kerékpárokra vonatkozó közlekedési szabályokról tanulnak. A programról az Adevărul oldalán olvashatunk bővebben.

Újabb online zaklatási hullámra hívja fel a figyelmet a Nemzeti Kiberbiztonsági Igazgatóság

Nagyon vigyázzunk egy újabb phishing-jelenséggel: a News.ro szerint az adathalászok megcélzott felhasználók egy olyan e-mailt kapnak, amely látszólag a Digi Romániától származik, azzal az ürüggyel, hogy törlik a felhasználó által befizetett számla kifizetését. Ugyanebben az e-mailben a felhasználónak lehetőséget kínálnak a befizetett összeg visszatérítésére, ha rákattint az e-mailben található linkre. Az e-mail azonban egy hamis e-mail címről érkezik, amely a harmadik képen látható. A linkre kattintva a felhasználó egy, a hivataloshoz hasonló weboldal-klónra jut, ahol egy online portál kéri a kártyaadatok megadására a visszatérítéshez. Valójában, ha a felhasználó ezt megteszi, a kártyaadatokat továbbítják a támadóknak.

  • Soha ne adja meg a személyes, bejelentkezési vagy bankkártyaadatokat e-mailben vagy csatolt linkeken keresztül!
  • Mindig ellenőrizze a cégektől vagy intézményektől érkező e-mailek hitelességét külön kommunikációs csatornán keresztül, különösen, ha érzékeny adatokat kérnek!
  • Jelentse az ilyen e-maileket a szervezetnek, hogy a lehető leggyorsabban felhívja a figyelmet a csalásra!
  • Ha érzékeny adatokat adott meg, azonnal jelentse ezt a banknak, ha pedig becsapták, tegyen feljelentést a rendőrségen (személyesen vagy a petitii@politiaromana.ro címen), és értesítse a DNSC-t (1911-es telefonszám vagy alerts@dnsc.ro).
  • Végül, de nem utolsósorban, segítsen terjeszteni ezeket a figyelmeztetéseket a többi felhasználónak, hogy csökkentse az ilyen csalási kísérletek sikerének esélyét!
Hirdetés

 

 

 

 

 

Hirdetés