Találják ki, működnek-e a kormány utasítására betiltott román álhírterjesztő oldalak?

Röhögve, naná! És egy régi ősromán politikus (!) ismerősünknek is köze van az egyikhez.

Hirdetés

Az álhírek sose jók. Egyszerűen azért, mert hazudnak. Jót, rosszat, mindegy. Az emberek (vagyis mi, mindannyian) pedig gyakran lépre mennek, mert szeretünk nagyon kellemes, de szörnyű dolgokról is olvasni. Örülünk, borzongunk, ilyenek vagyunk.

Igen ám, de egy különlegesen súlyos helyzetben (háború, járvány) az álhírek ártó hatása megsokszorozódik. És mivel jelenleg súlyos helyzetben vagyunk, a román kormány úgy döntött, leállíttatja a román nyelvű álhírterjesztő honlapokat. A szerdai napon ki is lőttek két ilyen oldalt és az Országos Távközlési Hatóság szépen felszólította az üzemeltetőket, ennyi volt, kapukat bezárni.

Az egyik egy orosz platformon működik, már a neve is messziről bűzlik: breackingnews.xyz. Vicces, nem? Ja, itt azért zárójelben elmondjuk: hiteles információkért a bejáratott, hiteles hírportálokon, honlapokon tájékozódjanak! Nem érdemes az xyz-helyeken keresgélni, akkor sem, ha ingyenes főtéri Metallica-koncertet ígérnek. Szóval, a nem-írjuk-le-még-egyszer álhíroldal csütörtökön reggel tíz órakor remekül működött és szórta az álhíreket.

Hirdetés

A másik templomban fütyülő honlap még érdekesebb. Nem a tartalma – ott is baromságok vannak (bpnews.ro, de ne tessék megnézni, könyörgünk) –, hanem a figura miatt, akinek a neve összeköthető vele.

Emlékeznek még Ninel Peia úrra? Ha nem, itt van róla egy kiváló jellemzés. Román politikus. Volt ő peszedés (szociáldemokrata, bocs), uszelés (szociál-liberális szövetségista), aztán csinált magának egy igazi, hamisítatlan ősromán pártot, később, 2019-ben még államelnöknek is bejelentkezett, aztán a kampány alatt azzal keltett némi feltűnést, hogy eltűnt. De lám, nem végleg. Sajnos.

Szóval, a kormány utasít, a hatóság elrendeli a betiltást, az álhírterjesztők meg tojnak rá. Most erre mit lehet mondani? Jöhetnek a messze földön híres román hekkerek!

Hirdetés