Jé, eltűnt egy államelnökjelölt! Ja nem, csak lelépett imádkozni

Persze nem szólt senkinek, ezért a rendőrség, a kormányőrség, a kampánystáb halálra kereste. Jó, mi?

Hirdetés

Már egy jó ideje tart a kampány, de eddig alig került a látómezőnkbe az érdekes nevű Ninel Peia, a még érdekesebben hangzó Román Nemzet Pártja államfőjelöltje. Emlékezhetünk rá, hogy meglehetősen elrugaszkodott nézetei vannak, és előszeretettel szövöget összeesküvés-elméleteket, melyekben a magyar kisebbség is előkelő helyen szerepel (például ő kezdte el terjeszteni, hogy a Colectiv-tragédiát a magyarok okozták). Ez a politikus annyiszor vált nevetség tárgyává a parlamenti mandátuma idején, hogy az már a PSD-nek is sok lett, így kirúgta a pártból. Akkor alapította meg az új nacionalista pártját, melynek színeiben most indult az államfőválasztáson.

Így a kampány végéhez közeledve végre neki is sikerült pár perc figyelmet nyernie a sajtóban, miután egy jól időzített – nem tudhatjuk, hogy mennyire szándékos – eltűnéssel felhívta magára a figyelmet. Csütörtök délután még Kolozsváron tartott sajtótájékoztatót, majd a város egyik szállodájában szállt meg. Innen a térfigyelő kamerák szerint éjfél után távozott, és már nem is tért vissza. Reggel a jelöltek biztonságáért felelős kormányőrség (SPP) hiába próbálta elérni a szobájában, illetve a telefonon, a jelölt teljesen felszívódott, ezért értesítették a rendőrséget.

A sajtó felkapta az eltűnését, az Antena 3 hírtelevízió még a feleségét is felhívta, aki azt mondta, felesleges aggódni, mert a férje gyakran eltűnik. S milyen igaza lett! Miután a rendőrség keresni kezdte, Ninel Peia csütörtök reggel egy moldvai kolostorból került elő, ahová állítólag imádkozni ment. A putnai kolostorban senki sem tudott arról, hogy Ninel Peia államfőjelölt és a rendőrség, illetve a kampánycsapata is keresi.

A törvény lehetővé teszi a jelöltek számára, hogy igénybe vegyék a kormányőrség védelmét a kampány idejére. Hivatalosan minden jelölt mellé jár egy autó, egy sofőr és egy kormányőr, aki felel az illető biztonságáért. Ha egy jelölt eltűnik, az ő felelősségük, hogy jelentsék a rendőrségen. Valószínűleg erről az apróságról „feledkezett meg” Ninel Peia, amikor lelépett Moldvába imádkozni.

Hirdetés