Szükségállapot: elrendelték a kávézók, éttermek, templomok bezárását, egyéb szigorítások is vannak

Bekeményítenek a hatóságok a koronavírus-helyzet miatt.

Hirdetés

Marcel Vela belügyminiszter kedd este bejelentette,

hogy a hétfőn kihirdetett szükségállapot keretében elrendelték az éttermek, kávézók, kocsmák, játéktermek bezárását, akár zárt helyi, akár szabadtéri tevékenységről legyen szó.

Továbbra is lehet ételt és italt árulni a gépkocsival behajtós (drive-in) kereskedelmi egységekben, a szállodai szobaszervízen keresztül vagy házhoz szállítással.

Felfüggesztenek mindenféle kulturális, tudományos, művészi, vallási, szórakoztató, szerencsejátékkal kapcsolatos vagy sporteseményt, amely zárt térben zajlik. A rendelkezés vonatkozóik a gyógyfürdőkre és wellness-központokra is.

Betiltanak minden olyan szabadtéri rendezvényt, amelyen több mint százan vennének részt.

A 3,5 tonnásnál nagyobb áruszállító járművek vezetőinek a határátlépésnél kötelező módon rendelkezniük kell fertőtlenítőszerrel és kesztyűvel. Ők nem mennek karanténba, ha nem mutatják betegség tüneteit, akkor sem, ha külföldi sárga vagy vörös veszélyszintű zónákból érkeznek.

Szerda 18 órai kezdettel tizennégy napra felfüggesztenek minden repülőjáratot Spanyolország és Románia között és március 23-tól további 14 napra meghosszabbítják az Olaszország-Románia repülőjáratok betiltását is.

Nem jó az országban maradottaknak, hogy a határokon túlról hazajöjjenek a román állampolgárok. Ha mégis hazajönnek, egyből hatósági karanténba vagy házi karanténba kerülnek. Ha valaki hamis információkat ad meg az ellenőrző szerveknek, bűnvádi eljárás indul ellene.

Nem zárnak le városokat, nem lesznek élelmiszer-fejadagok sem, az ezzel kapcsolatos híresztelések álhírek.

Bogdan Despescu belügyi államtitkár a sajtótájékoztatón belejelentette:

A szükségállapot idején a rendőrség átveszi a helyi rendőrségek irányítását a rendfenntartó tevékenységben.

Hirdetés

Fokozzák a hatósági ellenőrzést az otthoni karanténnal kapcsolatban.

Megerősítik a közrendre vigyázó rendőrségi struktúrák utcai jelenlétét.

Növelik a határrendészet létszámát.

A személyi nyilvántartó szolgálatokat alárendelik a rendőr-felügyelőségeknek.

Raed Arafat belügyi államtitkár:

A rezidens orvosok is részt vesznek a kórházi ügyeletekben, az orvosi személyzet munkájának támogatására pedig behívják az orvostanhallgatókat, negyedévtől fölfelé. Szükség esetén az asszisztensképző iskolák diákjait is behívják a kórházi ellátás támogatására.

Országszerte felállítottak 162 sátrat a kórházaknál és a határátkelőknél a betegek állapotának felmérésére.

Az emberek ne jelentkezzenek a sürgősségen vírusfertőzéses, légúti tünetekkel, lépjenek kapcsolatba a családorvosukkal vagy hívják a 112-es sürgősségi számot.

Hirdetés