Szőrös disznólábakat, gyanús húsokat forgalmazó hentesboltok körmére néztek a fogyasztóvédők

Mondjuk el, hogy milyen rendellenességeket találtak, vagy csak elvesszük a kedvét a húsvásárlástól?

Hirdetés

Mazochista módon mindig elolvassuk az országos fogyasztóvédelem közleményeit, hogy tisztában legyünk, éppen mire kell odafigyeljünk vásárláskor. Néha egészen hajmeresztő dolgok derülnek ki a hasonló hírközlésekből, például nemrég a tejszövetség elnöke arra figyelmeztetett, hogy kecskekakival turbózzák fel a piaci tejtermékek bukéját. Szóval nem árt az ilyesmiket tudni.

Legutóbb a tavaly év végén végzett országos szintű ellenőrzéseket a fogyasztóvédelem, ezúttal a hentesboltokban. Közel ezer kereskedelmi egységben jártak, ezek 67 százalékában találtak rendellenességeket. Húsz gyanús húskészítményből vettek mintát, 10 százalékuk nem volt emberi fogyasztásra alkalmas. 1,8 tonna húst vontak ki a forgalomból és 2 millió lej értékben büntettek. Többek között találtak szőrös disznólábat, kellemetlen szagot árasztó húst, húslében úszó vagy éppenséggel penészes készítményeket, és nem megfelelő körülmények között tárolt termékeket. Az előre csomagolt felvágottak, kolbászok, virslik esetében gyakori, hogy sérült a csomagolásuk.

A fogyasztóvédelem arra is figyelmeztet, hogy „házias” vagy „parasztos” jelzőkkel tévesztik meg a vásárlókat, miközben ezekkel a címkékkel ellátott élelmiszerek semmiben sem különböznek a többi termékektől.

Hirdetés