Szombati hírmix: Érdemösztöndíj 4,59-es átlaggal. Nő a közlekedési bírságok összege. Majdnem belehalt a beteg a téves diagnózisba

Az érdemösztöndíj elvileg a jó tanulmányi eredményekért jár, de 4,59-es átlaggal is lehet havi 450 lejt keresni. Megint félrediagnosztizált egy orvos egy beteget, aki majdnem meghalt. Januártól többe kerülhet egy közúti szabálytalankodás.

Hirdetés

Újabb „orvosi siker”, majdnem belehalt a téves diagnózisba egy férfi

Az elmúlt hónapokban több kórházi botrány is közfelháborodást keltett Romániában. Augusztusban egy nőt sérvvel operáltak meg a Tîrgu Jiu-i kórházban, utólag kiderült, hogy kilencedik hónapos terhes. Nem sokkal azelőtt Botoșani megyében hét órás szenvedés után meghalt egy 26 éves terhes nő, miután a kórházban semmiféle kezelést nem kapott, pedig fájdalmai voltak és vérzett is.

Most Szatmár megyében történt egy újabb hasonló eset, amely könnyen tragikusan végződhetett volna. Egy 56 éves Tasnád környékén élő férfi panaszt tett a szatmárnémeti kórház vezetésénél a sürgősségi osztály egyik orvosa ellen, miután egy felületes vizsgálat után hazaküldték, majd életmentő műtétet hajtottak végre rajta – írta a PortalSM.ro helyi hírportál.

A férfi tíz nappal ezelőtt 15 óra táján jelentkezett a szatmári kórház sürgősségén és hasi fájdalmakra panaszkodott. Az egyik ügyeletes orvos megvizsgálta, ultrahanggal is és EKG-t is készített, majd hazaküldte azzal a javaslattal, hogy menjen el gasztroenterológiai szakvizsgálatra. A férfinak ezenkívül görcsoldót és más gyógyszereket írtak fel.

Ezután a férfi hazament, de 23 óra környékén már nem bírta a fájdalmat és a tasnádi kórházban keresett segítséget. Az ottani ügyeletes orvos mentőt hívott hozzá, a férfit Szatmárnémetibe szállították, ahol azonnal megoperálták bélelzáródás miatt. Mint utólag elmesélte, a műtét után megtudta, hogy meg is halhatott volna, az orvos azt mondta neki: örüljön, hogy életben van.

A férfi panaszt tett a szatmári ügyeletes sürgősségi orvos ellen, most várja a belső vizsgálat eredményét.

Öt év befagyasztás után januártól nőhet a közúti bírságok összege

A közlekedési kihágásokért kiszabott pénzbírságok összegét még 2017-ben befagyasztotta a kormány, azóta 145 lej egy büntetőpont értéke. Ezt az összeget a törvény az akkori bruttó minimálbér 10 százalékában határozta meg. Bár az elmúlt öt évben többször is nőtt a minimálbér, a 145 lejen befagyasztott értéket minden kormány továbbvitte.

A bruttó minimálbér összege legutóbb október elsején emelkedett 3000-ről 3300 lejre, de a büntetőpont értéke továbbra is 145 lej maradt és ez az év végig így is lesz egy 2022-es kormányrendelet szerint.

Most azonban a belügyminisztérium változtatni kíván ezen, ami a büntetések összegének emelkedését eredményezi. A szaktárca kidolgozott és közvitára bocsátott egy kormányrendelet-tervezetet, amely módosítja a kiszámítási módszert: a büntetőpont értéke a bruttó minimálbér 5 százaléka lesz, vagyis 165 lej, ha a jelenlegi 3300 lejt vesszük számítási alapnak. A tervezet egyben eltörli az öt éve alkalmazott maximális felső határt is. Vagyis egy újabb minimálbér-emelés nyomán automatikusan magasabb lesz a büntetőpont értéke is.

A jelenleg érvényes közlekedési szabályzat, a kresz öt bírság-kategóriát határoz meg, a legenyhébb kettő vagy három büntetőponttal jár, vagyis a bírság összege 290-től 435 lejig terjed. A legsúlyosabb besorolás 21-100 büntetőpont kiszabását teszi lehetővé, ez 3045 és 14 500 lej közötti pénzbírsággal jár.

Így lehet 4,59-es átlaggal iskolai érdemösztöndíjat kapni

Hirdetés

Az oktatásügyi minisztérium döntése értelmében az idei tanévtől minden iskolai osztályban a diákok legjobb 30 százaléka 450 lejes érdemösztöndíjat kap, attól függetlenül, hogy mekkora a jegyeinek átlaga.

Csakhogy az első látásra dicséretes intézkedésnek egészen groteszk következményei is vannak. Ploiești-en például az érdemösztöndíjasok listáján az utolsó helyezett 4,59-es átlaggal kap havi 450 lejt tanulmányi eredményeinek elismeréseképpen – írja az Observatorul Prahovean portál.

Az Elie Radu szakiskolában összesen 373 diák kap ösztöndíjat, ők jelentik az osztályok felső 30 százalékát. A 4,59-es szintű érdemösztöndíjas úgy élvezheti sikeres munkáját, hogy osztályának a tanulmányi szintje annyira alacsony hogy még ezzel a jegyátlaggal is a legjobb 30 százalékban szerepel.

A megyeszékhely egy másik iskolájában, a Mihai Viteazul Főgimnáziumban eközben alig valamivel 9-es alatti átlaggal sem lehet már érdemösztöndíjat kapni, mivel a diákok 30 százalékának ennél jobbak a jegyei.

A portálnak nyilatkozó iskolaigazgató diszkriminációnak nevezte a helyzetet „Nevezzék bárhogyan, csak érdemösztöndíjnak ne” – javasolta. Ebben az iskolában egyébként 857 diák kap tanulmányi ösztöndíjat, közülük csupán háromnak 9-es alatti az átlaga.

 

 

Hirdetés