Szokott Ön orvoshoz járni prevenciós céllal? Ha nem, akkor lehet, hogy ezentúl fog

Felmerült, hogy ezentúl büntessék meg azokat, akik nem veszik igénybe a családorvosoknál igényelhető prevenciós szolgáltatásokat. Csak egyelőre nem tudni, ezt hogyan képzelték el.

Hirdetés

Aki volt már beteg, az jól tudja, hogy gyakran még az alapvető szolgáltatások biztosításával sem boldogul a romániai egészségügyi alapellátás, legyen szó rutinellenőrzésről vagy komolyabb orvosi eszközöket igénylő vizsgálatokról, például egy MRI készítéséről. A páciensek előtt ilyen esetekben két lehetőség áll: vagy türelmesen kivárják, hogy sorra kerüljenek, vagy magánklinikákhoz fordulnak, és mélyen a zsebükbe nyúlnak, hogy kifizessék a vizsgálatokat.

Mivel módosul a keretszerződés, változtatnak az alkalmazási szabályokon is, ugyanakkor minden eddiginél nagyobb mértékben, 22 százalékkal növelték az elsődleges ellátás költségvetését, az egészségbiztosító pénztár (CNAS) szélesíteni szeretné a megelőzési szolgáltatások palettáját. 2023-tól kötelezővé tennék a prevenciós csomagok igénylését a biztosítottak számára, sőt, még büntetéseket is kilátásba helyeztek azok számára, akik nem veszik igénybe az ingyenes szolgáltatásokat.

Adela Cojan, a CNAS elnöke szerint a cél, hogy a lakosság tudatosabb legyen a saját egészségével kapcsolatosan. Más országokban is léteznek szankciók, a betegjogi szervezetek is kérték a büntetések bevezetését, ezért az új keretszerződéssel valószínűleg jöhetnek a romániai szankciók is. Cojan persze nem részletezte, hogy egészen pontosan milyen szankciókra gondoltak.

Hirdetés