Szinte biztos: nem a patikai gyorsteszteléssel fogjuk leküzdeni a koronavírus-járványt

Jó biznisz lehetne számukra az antigén tesztelés, mégis csak a gyógyszertárak 15%-a mutat hajlandóságot a közreműködésre.

Hirdetés

Már többször írtunk arról az anomáliáról, hogy bár elviekben betiltották az antigén gyorstesztek patikai forgalmazását, mivel az otthon elvégezhető tesztek nem megbízhatóak, a gyógyszertárakban és az interneten továbbra is elérhetőek az egyén fertőzőképességét kimutató eszközök. Ennek feloldására dolgozta ki az egészségügyi minisztérium a tervezetet, mely lehetővé tenné a gyorstesztek elérhetőségét, azzal a feltétellel, hogy a mintavételt a patikusok végzik el egy erre kijelölt helyiségben. Az újításban nyilván az is szerepet játszott, hogy az otthon végzett tesztek eredményéről a legtöbb esetben nem szerezhetett tudomást a közegészségügyi hatóság, viszont ha keretet adnak a mintavételnek, akkor a patikusok kötelesekké válnak jelenteni a pozitív eseteket.

Annak ellenére, hogy a gyógyszertárak számára akár nyereséges is lehetne a gyorstesztek alkalmazása, tekintettel arra, hogy a tárca biztosítaná a készletet, ugyanakkor a tesztelés árát egyénileg szabhatnák meg, csak nagyon kevesen vállalkoztak a tárca ötletének gyakorlatba ültetésére. A Romániában működő patikáknak mindössze 15%-a mutat erre hajlandóságot, 70% egyszerűen kizárta a gyorstesztelés lehetőségét.

Korábban azt ígérték, hogy már jövő héten elkezdődhet a patikákban a művelet, csakhogy a minisztérium még mindig nem reagált a gyógyszerészek kollégiuma által megfogalmazott kérdésekre. Azért ódzkodnak szerepet vállalni a tesztelésben, mert a minisztérium nem biztosítaná számukra ingyenesen a védőfelszerelést, amit a mintavétel során szükséges használni. A korábbi felmérések alapján, amennyiben a költségek csökkennének, a gyógyszertárak nagyobb százalékban bekapcsolódnának a tesztelésbe.

Hirdetés