Szijjártó megírta: Iohannis sajnos egy szélsőségesen magyarellenes politikus

A külügyminiszternek nagyon nem tetszett, hogy az államfő megtámadta az alkotmánybíróságon az új magyar-román határátkelőről szóló törvényt.

Hirdetés

Rendesen nekiment Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Klaus Iohannisnak pénteken, miután kiderült, hogy az államfő alkotmányossági óvást emelt a Kübekháza és Óbéb (Beba Veche) közötti magyar-román közúti határátkelő létesítéséről elfogadott törvény ellen.

Szijjártó a Facebook-oldalán szélsőségesen magyarellenes politikusnak nevezte Iohannist, aki „folyamatosan belekeveri Magyarországot, és a magyar kormányt a romániai választási kampányba”.

A külügyminiszer szerint

Iohannis szándékosan árt a magyar–román együttműködésnek

azáltal, hogy olyan ügyeket akadályoz, amelyek mind a magyar, mind a román emberek számára fontosak.

„Egy új határátkelő létrehozásának megvétózása nem mást jelent, mint két nemzet egymáshoz való közeledésének szándékos akadályozását” – írja bejegyzésében Szijjártó Péter.

A képviselőház által május végén elfogadott jogszabály előírja, hogy

a román kormány kezdjen diplomáciai tárgyalásokat Magyarországgal

Hirdetés

a magyar–román–szerb hármas határnál található új nemzetközi határátkelőhely létrehozásáról. Iohannis szerint azért sérti a román alaptörvényt a képviselőház által csaknem egyhangúlag megszavazott törvény, mert általa a parlament beavatkozna az államfő, illetve a kormány hatáskörébe.

Az óvás szerint a nemzetközi kapcsolatok terén a parlamentnek az a szerepe, hogy a kormány által kidolgozott, az államfő által aláírt nemzetközi szerződéseket ratifikálja.

A kezdeményezők (három PSD-s és egy szerb kisebbségi honatya) szerint egy állandó határátkelő működtetése visszaszoríthatja az illegális migrációt is, és a jelenlegi 85-ről 22 kilométerre csökkentené az utat Óbéb és a térség legfontosabb városa, Szeged között.

Hirdetés