Illusztráció

Szexuális zaklatással vádolnak egy húsz évig igazgatói tisztséget betöltő férfit Sepsiszentgyörgyön

Három volt alkalmazottja is súlyos vádakat fogalmazott meg Tankó Vilmossal szemben.

Hirdetés

A sepsiszentgyörgyi ügyészség egy szűkszavú szerdai közleményben tudatta, hogy hivatali tisztség szexuális célokra való felhasználása, valamint nemi erőszak gyanúja miatt vádat emeltek egy sepsiszentgyörgyi volt intézményvezető ellen. Bár a vádlott és az intézmény nevét nem közölték, nyílt titok, hogy Tankó Vilmosról, a Közösségfejlesztési Igazgatóság volt vezetőjéről van szó, aki ellen 2018 végén az önkormányzat fegyelmi eljárást indított, és mivel minden jel arra utalt, hogy valósak az ellene felhozott vádak, eltávolították a hivatal éléről.

Az is igazolja, hogy a szóban forgó vádlott Tankó Vilmos, hogy – ahogyan a Háromszék napilap és az Adevărul is megírta – a bíróságok országos honlapján kedden iktatott szexuális zaklatási ügyben is az ő neve jelenik meg vádlottként. Ráadásul az ügyészség közleményében ismertetett vádpontok is megegyeznek a Tankó Vilmos elleni vádakkal. Eszerint 2015 januárjában, 2017 októberében, illetve a 2018-as esztendő során, vezetői pozícióját kihasználva, többször is szexuális szolgáltatásokat követelt három női alkalmazottjától, amit az egyik áldozat meg is adott neki. 2018 októberében az igazgatói irodában támadt rá az egyik beosztottjára, akit meg akart erőszakolni. Egy másik vádpont szerint amikor nyilvánosságra került az egyik zaklatási ügy, megfélemlítéssel próbálta elhallgattatni az áldozatot.

2018 végén Sepsiszentgyörgy önkormányzata fegyelmi eljárást indított ellene, a vizsgálat után kirúgták az állásából. Tankó Vilmos bírósághoz fordult emiatt, de a pert jogerősen elveszítette. Rendőrségi nyomozás is indult, melyet később átvett az ügyészség.

A vádlott a Háromszéknek korábban azt nyilatkozta, hogy amíg bíróság jogerős ítéletet nem hoz, addig bármit rá lehet fogni, és az ítélet megszületéséig bármilyen gyanúsítgatás csak szóbeszédnek tekinthető.

Hirdetés