Szeret síelni? Hamarosan új pályán hódolhat szenvedélyének

Kolozsvártól körülbelül két órás autóútra, Fehér megyében épül az új síparadicsom.

Hirdetés

Van egy jó hírünk azoknak, akik szeretnek síelni: új pálya kialakítására kapott környezetvédelmi engedélyt egy település az Erdélyi-szigethegységben, a Părăginoasa-hegység északi lejtőjén. A Fehér megyei Zalatna városához tartozó Fenesen két millió euró összberuházásból épülhet két sípálya DN 74-es országúttól, illetve Fenestől 13 kilométer távolságra.

Még idén hozzáfoghatnak a két pálya építéséhez. Az előkészületek során egy 50 hektáros erdőt tarolnak le, de azt ígérik, hogy új facsemeték ültetésével pótolják a kivágott fákat. Nemcsak a gyakorlott síelőkre gondolnak, hanem azokra is, akiknek kihívást jelent a komolyabb pályákon való lesiklás, így a közepes pálya mellett egy kezdőknek, illetve gyerekeknek való pályát is kiépítenek, összesen két kilométer hosszan.

Az első pálya 1270 méter magasról indul és 1752 méter hosszú lesz, a szintkülönbség 375 méter. Hétköznaponként 781, hétvégenként és ünnepnapokon 911 síelő kiszolgálására lesz alkalmas. A csúcsra székes felvonókkal juthatnak fel a síelők. A tanulópálya ugyanonnan indul majd, és párhuzamosan halad a közepes pályával, mintegy 205 méter hosszan. A kezdők és a gyerekek számára könnyen használható, egyszerű kapaszkodóliftekkel várják majd az érdeklődőket. A szintkülönbség 23 méter lesz.

A beruházás részeként automatikus jegykezelési rendszert, műhó bevetésére alkalmas hóágyúkat, parkolót és a vendégek kényelmét szolgáló létesítményeket is kialakítanak.

A sajtóbeszámolók arra nem térnek ki, hogy mikorra készülhet el Erdély újabb síparadicsoma, mely ezekkel az paraméterekkel valószínűleg inkább a környéken élők érdeklődésére tart számot.

Hirdetés