Szerdán fogja leszavazni a képviselőház a március 15-ét Romániában is magyar ünneppé tévő törvénytervezetet

A tervezetet az RMDSZ még 2017-ben nyújtotta be. Most hirtelen előkerült.

Hirdetés

Úgy néz ki, a képviselőház döntő házként szerdán fogja leszavazni az RMDSZ 2017-ben beterjesztett törvénytervezetét, amely az 1848–49-es forradalom kitörésének évfordulóját, március 15-ét hivatalos ünnepnappá nyilvánítaná Romániában a magyarok számára. A tervezet lehetővé tenné a magyarlakta települések, valamint a megyék önkormányzatai és intézményei számára, hogy ünnepségeket szervezzenek ezen a napon, és ezek költségét az általuk kezelt költségvetésből fedezzék. A romániai munkáltatók kérésre szabadnapot adhatnának március 15-én magyar alkalmazottaiknak, a magyarság ünnepéről pedig különkiadásokban számolna be a román közszolgálati televízió és rádió.

A tervezetet annak idején a szenátus nagy többséggel leszavazta, ám az ügyben a képviselőház a döntő ház, azóta parkoltatják a tervezetet a srácok.

Miután Klaus Ionapotchivanoc Iohannis úgy meghajtotta a nackórollert a magyarok ellen uszítva, hogy besültek a csapágyak, a szenátus rekordidő alatt szavazta le a székely autonómiatervezetet, most pedig a képviselőház fogja leszavazni a másik, több mint két éve elfektetett magyar tervezetet. Mert azt azért nem hisszük, hogy elfogadnák.

Hirdetés