Szépen megnőtt a Romániában állomásozó NATO-katonák száma

És még biztosan érkezni fognak.

Hirdetés

Az Ukrajna ellen Oroszország által indított háború nyomán folyamatosan nő a Romániában állomásozó NATO-katonák száma, hiszen az ország közvetlenül szomszédos a megtámadott országgal, és a katonai szövetség keleti védvonalának részét képezi, márpedig a NATO-tagországok vezetői megállapodtak abban, hogy megerősítik a keleti szárnyat, elrettentendő az oroszokat.

Vasile Dîncu védelmi miniszter szerdán este elárulta, jelenleg hány szövetséges katona tartózkodik Romániában:

számuk meghaladja a 3900-at, és közelít a 4000-hez.

Emlékeztetett, a nemzetközi kontingenshez nemrég brit katonák is csatlakoztak: a légi járőrözési programban résztvevő négy brit Eurofighter Typhoon vadászgép kiszolgáló személyzetének létszáma meghaladja a száz főt.

A miniszter annak kapcsán, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azzal az apokaliptikus jóslattal próbált több támogatást kicsikarni a Nyugattól országa számára, hogy ha Ukrajna elesik, akkor Lengyelország és Románia kerül az oroszok célkeresztjébe, igyekezett mindenkit megnyugtatni.

Kijelentette:

mindez csupán spekuláció, nincs semmilyen bizonyíték rá, ezért nem is számolnak ezzel a forgatókönyvvel.

Hirdetés

Dîncu szerint érthető, hogy Zelenszkij megpróbálja eltúlozni a dolgokat, hiszen az országát védi, de azért nem kell hitelt adni minden szavának.

Mint ismert, több NATO-tagállam is jelezte, hogy katonákat küld Romániába: az Egyesült Államok mintegy ezer, Franciaország pedig 500 katonát vezényel át.

Emellett egy legalább ezer fő NATO-harccsoport is létrejön francia vezetéssel.

Hirdetés