Szépen megnőtt a Romániában állomásozó külföldi NATO-katonák száma

Az Ukrajna elleni orosz agresszió miatt folyamatosan erősítik a keleti szárnyat.

Hirdetés

Az Oroszország által Ukrajna ellen indított háború február 24-i kezdete óta jócskán megnőtt a Romániában állomásozó külföldi NATO-katonák száma – árulta el Bogdan Aurescu külügyminiszter.

Mint ismeretes, a katonai szövetség már korábban elhatározta, hogy az orosz fenyegetés miatt megerősíti a katonai jelenlétét a keleti szárnyon található országokban, a háború kezdete pedig még jobban felpörgette ezt az akciót.

Ennek nyomán jelenleg már

mintegy ötezer külföldi NATO-katona tartózkodik az országban

– természetesen a szüséges haditechnikai eszközökkel együtt.

Aurescu emlékeztetett, hogy döntés született a keleti szárny tagállamaiban az úgynevezett NATO-harccsoportok létrehozásáról. A Romániában létrejött ilyen harccsoport vezetését francia katonák látják el, de szolgálnak benne holland, luxemburgi és belga katonák is.

Ezekhez pedig hozzáadódnak az amerikai katonák is, akiknek nagy része a Konstanca megyei Mihail Kogălniceanu légi támaszponton állomásozik.

Hirdetés

És a NATO-erők Romániába telepítése még nem zárult le, már csak azért sem, mert a harccsoportot, amelyet eredetileg zászlóalj méretűként gondoltak ki,

dandárrá kívánják fejleszteni.

Ez amúgy nem jelenti azt, hogy a harccsoport összes katonája folyamatosan Romániában állomásozik majd, azonban folyamatosan növelni kell az ebbe vezényelt katonák számát.

Akik, ha nem is állomásoznak majd állandó jelleggel az országban, hadgyakorlatokra biztosan többször is ide utaznak.

A katonák mellett pedig további haditechnikai eszközök is érkeznek, például vadászgépek és légvédelmi eszközök, és minden egyéb eszközzel is erősítik a keleti szárnyat, hogy jelezzék az oroszoknak: nem járnának jól, ha NATO-országot támadnának meg.

Hirdetés