Szép nagy családi házakat építettek maguknak az emberek a panzióépítésre felvett támogatásból…

Így aztán a mezőgazdasági és vidékfejlesztési minisztérium el is zárta a pénzcsapot két évre.

Hirdetés

Képzeljék csak, mi történt már megint…

Van a mezőgazdasági minisztériumnak egy nagy EU-s forrásokból lehívott költségvetése, amelynek egy részét nem kimondottan mezőgazdasági tevékenységek finanszírozására fordítják, hanem úgy általában vidékfejlesztésre. Ennek is egy részét olyan személyek pályázhatják meg, akik panziókat szeretnének építeni turisztikai területeken, és így egy jól jövedelmező, és az államnak is szépen tejelő vállalkozást akarnak indítani.

Ám a román néplélek találékonyságát nem lehet überelni.

Az történt ugyanis, hogy számos esetben a delikvensek felvették a zsíros támogatásokat, majd építettek is belőle szép nagy családi házakat… saját maguknak.

Ezért Adrian Oros mezőgazdasági és vidékfejlesztési miniszter elmondta, hogy a következő két évre, vagyis a 2021–2022-es időszakra kivonják a forgalomból az erre folyósított támogatást, közben majd átgondolják, hogy pontosan mi is számít turisztikai övezetnek, ahol valóban érdemes ilyen projekteket támogatni, aztán 2023-tól majd újra megnyitják a pénzcsapot szigorúbb feltételek mellett.

Hirdetés

A miniszter a saját településével, a Kolozsvár melletti Szászfenessel példálózott, ahol szintén sok „panzió” épült, azonban turisztikai potenciál híján ezeket rövidesen családi házakká alakítottak át – de ez nemcsak Kolozsvár környékére, hanem minden nagyváros perifériájára jellemző jelenség.

Így aztán tényleg nem árt átgondolni, mi is számít turisztikai övezetnek.

Hát ez történt már megint…

Hirdetés