Szegény kolozsvári önkormányzati alkalmazottaknak idén is be kell érniük az ország legjobb fizetéseivel

A decemberi szinten fagynak be a bérek.

Hirdetés

A rossz hír az, hogy a kolozsvári városi közgyűlés szerdán dönt arról, hogy a tavaly decemberi szinten „befagynak” az önkormányzat alkalmazottainak bérei, miután a kormány a takarékossági intézkedések részeként a közalkalmazotti fizetések a tavaly év végi szinten maradnak.

A jó hír az, hogy ettől még valószínűleg a kincses városi önkormányzat legrosszabbul fizetett munkatársának sem kell majd másodállást vállalnia, mivel a kolozsvári városházán a legmagasabbak közé tartoznak a fizetések az országban.

A mintegy 800 alkalmazottat foglalkoztató intézményben nem meglepő módon Emil Boc polgármester keres a legjobban, havi 23 400 lejt. Az alpolgármesteri illetmény 20 800 lej.

Az ezeknél kisebb bérek is akkorák, hogy a versenyszférában tevékenykedő menedzserek is minden bizonnyal szívesen bevállalnák őket: a jegyző 16 614 lejt keres, míg egy főosztályvezető 16 391-et.

Ugyanennyit keres a főépítész is, míg egy helyettes főosztályvezető 16 279 lejt vihet haza.

A főkönyvelő fizetése havi 14 495 lej.

Az alacsonyabb beosztásban dolgozó alkalmazottak sem panaszkodhatnak.

Az önkormányzati rendészet – vagy helyi rendőrség – legfrissebb, minden szakmai tapasztalat nélküli, középfokú végzettséggel rendelkező tagjai 3390 lejes fizetéssel kezdik az ipart, de ha tapasztaltabb, és felsőfokú végzettséggel is rendelkezik, akkor már 7448 lej üti a markát.

Két év szolgálati idő után ez már fölmegy 8407 lejre, míg húsz év után az alapfizetés már 9274 lej.

Hirdetés

Egy középfokú végzettséggel bíró biztonsági őr kezdőként 3813 lejt kap, de húszéves szakmai tapasztalattal ez már 4616 lejre nő.

Egy középfokú végzettséggel rendelkező, kezdő szakács 4616 lejt keres, míg húszéves tapasztalattal ez 5748 lejre nő.

Általában véve még a legrosszabbul kereső kolozsvári önkormányzati alkalmazott is jobban keres, mint a bukaresti önkormányzat ugyanazon poszton dolgozó alkalmazottja.

Egy kolozsvári városházi sofőr például 5665 lejt keres, míg egy bukaresti 4093-at.

Ráadásul az alapfizetések mellé természetesen pótlékok is járnak.

Még mondja valaki azt, hogy Kolozsvár ma már nem kincses város.

Csak jól kell megválasztani a munkahelyet.

Hirdetés