Illusztráció / Pixabay

Szánalmasan kevés önkormányzat van jelen az állami online ügyintézőn, ezért a kormány büntetne

Csakhogy nincs egyetértés abban, hogy mi a fontosabb: büntethetőek legyenek az önkormányzatok, vagy inkább maguk dönthessék el, mikor és hogyan csatlakoznak rá? Gondol itt valaki az adóbefizető polgárra is?

Hirdetés

Tizenegy évvel ezelőtt törvény született arról, hogy az állam a magánszektorral közösen megteremti azt az egységes online platformot (Ghișeul.ro), melyen keresztül Románia adófizetői polgárai befizethetik az adókat, illetéket, büntetéseket. Egy év alatt, 2011-ben el is készült, s bár

eleinte voltak kifogások vele szemben a tranzakciók után fizetett kamat miatt, közben sokat korrigáltak rajta.

Az azóta eltelt időben összesen 733 területi-közigazgatási egység (ide tartoznak a municípiumok, városok, községek, megyék és a bukaresti kerületek) csatlakozott a rendszerhez, kevesebb mint a 23%-uk. A kudarcos eredmény annak is betudható, hogy hiába kötelezte a törvény az önkormányzatokat a csatlakozásra, azok magasról tettek rá, mert nem járt büntetés a késedelemért.

Aztán jött a koronavírus-járvány, mely mindennél jobban felgyorsította az igényt az állami digitalizációra – nemcsak a közigazgatás, de például az oktatás terén is.

A törvényt ennek szellemében most módosítanák, hogy büntethetőek legyenek az önkormányzatok,

amennyiben nem csatlakoznak a platformhoz. A gond csak azzal van, hogy nincs széles körű egyetértés a koalíciós partnerek között a kérdésről. A digitalizációért felelős tárca USR-PLUS-os minisztere, Ciprian Teleman egy PNL-s képviselő beadványára válaszolva úgy vélekedett, hogy szükség van a büntetésekre, melyekkel két éven belül sikerülne elérni, hogy az összes önkormányzat csatlakozzon a rendszerhez.

A fejlesztési tárca RMDSZ-es minisztere, Cseke Attila azonban nem ért egyet a büntetésekkel, és azzal érvel, hogy a területi vezetések autonómiát élveznek a saját költségvetésükre vonatkozó kérdésekben, és a Ghișeul.ro-ra való csatlakozás egy sor költséggel járna a számukra. Ezt egy múlt hónapi interpellációra válaszolta egyik államtitkára révén.

Hirdetés

A Ghișeul.ro volt működtetője szerint sem korrekt a büntethetőség addig, amíg az állam nem vállalja magára a beüzemeléssel járó költségeket. Egy önkormányzatnak ugyanis

akár 1000-5000 euró közötti összegébe is kerülhet a kapcsolódás.

A platform egyébként nem működik hibátlanul, nemrég egy kiberbiztonsággal foglalkozó fiatal egy nagyobb biztonsági rést fedezett fel a működésében, mely több millió romániai lakos személyes adatait veszélyeztette. A hibát azóta javították.

Ha 23%-ról 100%-ra akarják tornászni azon önkormányzatok számát, melyek lehetővé teszik az online adóbefizetést, akkor talán érdemes közben a rendszert is tökéletesíteni, és a költségeket is átvállalni, mielőtt büntetni kezdenének.

Hirdetés