Fotó forrása: Unsplash/Vladimir Fedotov

Szakértő: a Delta vírusvariáns 3-4 hónap alatt söpör végig a romániai lakosságon

Hol tartunk most? Mikor jön a járványcsúcs? Miért terjed a fertőzés az oltottak körében is?

Hirdetés

Októberre prognosztizálták, ehhez képest már harmadik napja haladja meg a napi esetszám a kétezret (2 226), és durván nőnek az intenzív osztályon ápolt fertőzöttek száma is: tegnap még 470-en voltak súlyos állapotban, míg ma, azaz csütörtökön már 523-an. A pozitivitási ráta is napról napra nő, az elmúlt 24 órában elvégzett közel 24 ezer antigén gyorsteszt és 15 261 PCR-teszt 5,67%-a lett koronavírus-pozitív (egy hete 3,61%-nál tartottunk).

Folytatjuk a rossz hírekkel: szerda reggel óta 79 halálesetet jelentettek, ebből 40-en korábban hunytak el, 39-en az elmúlt 24 órában. Két áldozatnak nem volt más ismert betegsége, öt esetben nem jelentették az esetleges társbetegséget, a többi elhunyt azonban más kórságtól is szenvedett. Jelenleg 3985 fertőzöttet ápolnak a kórházakban, 523-at az intenzív osztályon. Összesen 99 kiskorú is kórházi ellátásra szorul, nyolcan intenzív ellátásban részesülnek.

Láthatjuk, hogy a járványhatóságok napi jelentése alapján egyre inkább durvul a negyedik járványhullám, emellett a szakértők egybehangzó véleménye is az, hogy nehéz időszak elé nézünk.

A Facebook-on kommentelő önjelölt „szakértők” helyett érdemes odafigyelni mit mondanak azok, akiknek a járvány megfékezése a szakmájuk

– még ha nem is tetszik, az általuk felvázolt jövő.

A Román Epidemiológiai Társaság alelnöke, Emilian Popovici például azt mondja, hogy a negyedik járványhullám 3-4 hónapot fog tartani, mivel a Delta vírusvariáns olyan gyorsan söpör végig a lakosságon, hogy nem lesz már kit megfertőzzön.

Hirdetés

Októberig folyamatosan nőni fognak az esetszámok, annak függvényében, hogy a lakosság mennyire tartja be a megelőzésre vonatkozó szabályokat. Tavaly októberben 3500 körül mozgott az egy nap alatt regisztrált fertőzöttek száma, ezt idén októberben nem haladjuk meg – legalábbis Popovici szerint –, mivel a lakosság egy része beoltotta magát, és sokan lehetnek azok is, akik úgy estek át a betegségen, és szereztek immunitást, hogy

nem regisztrálta őket az egészségügyi rendszer.

Az epidemiológus felhívta a figyelmet, hogy sok tanulmány született arról, hogy miért terjed magas arányban a fertőzés az oltottak körében is. Erre a legjobb példa Izrael, ahol a lakosság 60-70%-a beoltatta magát, a magas átoltottság ellenére a 9 milliós lakosú országban naponta tízezer új esetet jelentenek, 100 ezer teszt alapján. A tapasztalatok azt mutatják, hogy az oltás megvédi a betegség súlyosabb formáitól, de csak részleges védelmet nyújt a megfertőződéssel szemben. Ezért is fontos, hogy

az oltottak is hordjanak maszkot, tartsanak távolságot másoktól.

Meg kell értenünk, hogy a járvány újabb és újabb hullámokban fog jelentkezni még egy jó ideig, ehhez pedig alkalmazkodnunk kell minden téren – summázott Popovici.

Az országos vészhelyzeti bizottság (CNSU) különben csütörtökön fogadta el a veszélyhelyzet meghosszabbítását elrendelő határozatot, tehát újabb 30 napon át veszélyhelyzet lesz érvényben Románia területén.

Hirdetés