Száguldozó BMW-huszárok, szevasztok! Mostantól komolyan büntetik az agresszív vezetést

Emellett számos szigorítást is bevezetnek a közúti közlekedési törvénykönyvbe.

Hirdetés

A kormány csütörtöki ülésén szigorította a közlekedési szabályértések esetén kiróható büntetéseket.

A legfontosabb újítás, hogy immár valóban bekerült a közúti közlekedési törvénykönyvbe az úgynevezett agresszív vezetői magatartás, mint büntetőjogi kategória, így aztán innentől kezdve végre büntetés is kiszabható érte.

Ez bizony elég rossz hír a sok romániai országúti vagánynak, BMW-huszárnak, tuningolt daciásnak, a gázpedált slápban taposó menőjanónak és természetesen a manelét extra hangfalakon döngető száguldozóknak is.

A rendőr előtt befaroló, majd tolatva menekülő Darwin-díj-jelöltekről nem is beszélve.

  • Az agresszív vezetési magatartást (hogy mi számít annak, arról ítt írtunk korábban, amikor még csak terv volt a kategória bevezetése) elég borsos büntetéssel, 580 és 725 lej közötti bírsággal, és a jogsi 30 napos felfüggesztésével is honorálhatják ezentúl a közegek; sőt ha ez a magatartás anyagi károkat okozó balesethez vezet, akkor 870 és 1160 lej közötti büntetésre számíthat a delikvens, a jogsi pedig 60 napra ugrik.
  • Szintén újdonság, hogy ezentúl 120 napra búcsút mondhat a jogosítványának az, aki az autópályán megfordul, vagy tolatni kezd, aki nem megengedett helyen vág át az ellenkező sávba, vagy aki az egyirányú úton nem abba az irányba közlekedik, amelyikbe kellene.
  • Ha valaki az autópálya sürgősségi sávján furikázik az eddigi 580-725 lejes bírság helyett 1305 és 2900 lej közötti összeget is perkálhat, a jogosítványát pedig akár 90 napra is bevonhatják.
  • Országúti vagányok, vigyázzatok az országúti vágányokkal! Ha valaki szabálytalanul hajt át a vasúti átjárón, az az eddigi 90 helyett 120 napra veszti el a jogsit.
  • Szintén emelik a büntetés összegét a romániai sofőrök egyik hobbijának számító szabálytalan előzés vétségéért is: ezentúl 870 és 1160 lej közötti bírság és 60 napos jogosítványbevonás jár érte. Ha a produkció anyagi kárt okozó balesethez vezet, akkor 90 napra száll el a jogsi, és 1305 és 2900 lej közötti büntetés jár érte.
  • Ha valaki a sebességhatárt több mint 70 km/órával lépi át, annak 120 napra „elveszik a könyvét” (ez is újdonság).
  • Emellett szigorítják az elsőbbségadásra vonatkozó szabályok be nem tartásáért és az ittas vezetésért járó szankciókat is.

Vezessenek óvatosan!

Hirdetés