Stradivari az autóroncsban, Zubin Mehta és a 64 vonóshangszer. Barbarossa mesél – 3. rész (VIDEÓ)

Márkus Barbarossa János, a világhírű hangszer-restaurátor és -készítő kameránk elé ül és felvillantja az (erdélyi) magyar kultúra recens történetének hol vicces, hol groteszk, hol abszurd pillanatképeit.

Hirdetés

Molnár Vilmos egyik írásában így jellemzi Márkus Barbarossa Jánost: „Nem sok emberről keringenek legendák már életében. Barbarossáról igen. A kevésbé hihetőekről időnként kiderül: ráadásul még igazak is.”

Az Erdély (közelebbről Kolozsvár) és Bécs büszke vára között ingázó világhírű hangszer-restaurátor és -készítő, amúgy zenész, író, költő, garabonciás feje fölött valóban legenda-glória lebeg. De ő maga is egy két lábon járó legendárium. Hiszen kalandos élete során rengeteg helyen megfordult, szinte mindenkivel összehozta a sors, aki a magyar (és nem csak) kultúrában számít(ott).

Arra kértük, meséljen ezekről az emberekről, helyekről, kor- és kultúrtörténeti jelentőségű eseményekről. Barbarossa kötélnek állt, az eredmény pedig egy három részes videósorozat lett.

A harmadik részben kiderül, miért játszott Ruha István azt, amit akart, mi történt Végh Sándor Stradivari-hegedűjével, és minek kellett Zubin Mehtának 64 darab vonóshangszer.

Hirdetés

Háromrészes sorozatunk első epizódját ide kattintva megtekintheti. Ha kíváncsi a második részre, itt elérheti azt is.

Hirdetés