Sokkoló számok: 72 óra alatt 27-en vesztették életüket a román közutakon

A hatvan balesetből az egyiket a volt pénzügyminiszter okozhatta.

Hirdetés

Megdöbbentő ünnepi mérleget közölt a rendőrség: alig 72 óra leforgása alatt 60 baleset történt az országban, melyek következtében 27-en vesztették az életüket. Csak karácsony második napján 400 jogosítványt vettek el szabálytalankodó sofőröktől és 1,5 millió lej értékben szabtak ki büntetéseket. Az elmúlt pár nap nem csak a közúti rendőrség számára volt mozgalmas. Összesen 3 235 esetben volt szükség rendőri beavatkozásra, a segélyhívószámra 2 796 bejelentés érkezett. 787 bűncselekmény történt, 8 országos vagy nemzetközi körözés alatt álló személyt fogtak el.

Az egyik balesetben Daniel Chiţoiu volt pénzügyminiszter, az ALDE főtitkára is érintett. Az Argeş megyei Cotmeana község területén történt csütörtöki balesetben még nem zárult le a nyomozás, így a rendőrség még nem mondhatta meg pontosan, mi okozhatta. Az erről beszámoló szűkszavú közleményben csak azt közölték, hogy két autó ütközött. Az egyiket egy 82 éves, piteşti-i férfi, a másikat egy 52 éves, bukaresti férfi vezette. Később a nyomozáshoz közel álló források a sajtónak megerősítették, hogy utóbbi Daniel Chiţoiu volt. Az ütközésben a 82 éves férfi életét vesztette, később a mellette utazó 73 éves személy is meghalt. A volt miniszter pár nap alatt gyógyuló sérüléseket szenvedett, őt az egyik bukaresti kórházba szállították.

A szemtanúk vallomása szerint Chiţoiu áttért a szemközti forgalmi sávra, így ütközött a szemből érkező, szabályosan közlekedő személygépkocsival. Az esetet felkapta a sajtó, a rendőrség ezért igyekezett tisztázni: egyelőre in rem eljárás zajlik, ami azt jelenti, hogy még vizsgálják, történt-e bűncselekmény. Csak a nyomozás után jelenthető ki, hogy melyik fél hibájából következett be a szerencsétlenség.

Bárhogy is legyen, az már nem hozza vissza az elhunytat, ahogyan a többi baleset halálos áldozatát sem.

Hirdetés