Illusztráció / romfilatelia.ro

Sok pénzt markolnak fel a semmiért: zabhegyezők paradicsoma lett a bélyegkibocsátó állami vállalat

A lassan teljesen feleslegessé váló Romfilatelia durván veszteségesen működik, mégis magas fizetéseket ad az igazgatói tanácsának.

Hirdetés

A távközlési technológiák gyors ütemben lezajlott fejlődésével gyakorlatilag már csak a bélyeggyűjtők számára lehet fontos, éppen milyen új bélyeget dob piacra a Romfilatelia, egykoron a Román Posta alá rendelt bélyegkibocsátó állami vállalat. Nem csoda tehát, hogy a cég tavaly 1,2 millió lej veszteséget hozott össze, ehhez képest a zabhegyező igazgatók bruttó 844 ezer lejt tehettek zsebre.

A fonák helyzetre a Digi 24 hívta fel a figyelmet, mely külön műsort szentel annak, hogy rávilágítson az egyes állami vállalatok fölöttébb haszontalan voltára. Rendszerint olyan vezetői tisztséget betöltő közalkalmazottakat buktatnak le, akik érdemtelenül tesznek zsebre magas állami fizetéseket.

A Romfilatelia kapcsán kiderítették, az óriási veszteségek ellenére rengeteg pénzt fordítanak a Román Posta egykori vállalatának működésére, miközben még az általuk kibocsátott bélyegek nyomtatásáról is az „anyavállalat” gondoskodik. Több tíz alkalmazott évi több mint nyolcmilliós költségvetésből gazdálkodhat. A vállalat 2004-ben vált önállóvá, egyedüli részvényese a Román Posta, melynek vezetője is egyetért azzal a sarkalatos megállapítással, hogy ablakon kidobott pénznek minősül a Romfilateliára költött összeg.

Tizenhét éve ugyanaz a személy, egy bizonyos Cristina Popescu igazgatja a Romfilateriát. Az öttagú vezetőtanács bruttó 205 ezer lejt kap, mely összeget a munka mennyisége egyáltalán nem indokolja. Cristina Popescu nem válaszolt a riporterek megkeresésére, azt mondta, túl elfoglalt ahhoz, hogy telefonon nyilatkozzon, esetleg e-mailben magyarázatot ad, mire megy el a költségvetés, azonban végül nem reagált a többszöri megkeresésre.

Politikai szándék szükséges ahhoz, hogy tüzetes vizsgálat induljon a Romfilatelia háza táján, az viszont biztos, hogy enélkül a vállalat a pénzherdálás mintapéldája marad. Nem ártana újra a Román Posta alá rendelni a jelenleg különálló vállalatot, véli Ciprian Teleman egykori kutatásért és digitalizációért felelős miniszter. A jelenlegi tárcavezető, Florin Roman azonban még nem fogalmazott meg határozott álláspontot ezzel kapcsolatosan, túlságosan elfoglalt a valószínűleg sohasem létezett könyve keresésével.

Hirdetés