Beke Istvánnal alapfokú felmentése után készítettünk videóinterjút

Soha nem volt még ilyen közel a szabaduláshoz Beke István és Szőcs Zoltán

Korai lenne még a pezsgőt behűteni, a döntés ugyanis még nem jogerős.

Hirdetés

Bő két hónap múlva eleve lejárna a terrorizmus vádjával elítélt Beke István és Szőcs Zoltán börtönbüntetése, de megvan az esély arra, hogy ezt az időt már nem kell a rácsok mögött tölteniük, és végre visszatérhetnek családjukhoz. Korai lenne még a pezsgőt behűteni, ugyanis a brassói bíróság szerdai, illetve csütörtöki ítélete csak első fokú:

a hivatalos közlés utáni három napban az ügyészség fellebbezést nyújthat be ellenük.

A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) két vezetője május óta kérhette a feltételes szabadlábra helyezést. A börtön illetékes bizottságának nem is volt semmi kifogása ellene, hiszen mindketten jó magaviseletet tanúsítottak. A brassói bíróság korábban csak Szőcs Zoltán szabadon bocsátását rendelte el, az ügyészség viszont minden esetben fellebbezett, elérve azt, hogy a törvényszék megmásítsa a korábbi ítéletet.

Aligha ha van olyan ember Székelyföldön, aki nem ismerné a történetüket,

de azért elevenítsük fel, miről is szólt a terrorper. A szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség (DIICOT) szerint a két fiatal 2015-ben, a december elsejei román nemzeti ünnepre szervezett katonai parádén házi készítésű bombát akart robbantani Kézdivásárhely főterén. A vádat a lehalhatott beszélgetésükre és a Beke István lakásán talált közönséges petárdákra alapozták.

Első fokon a bukaresti táblabíróság megalapozatlannak tartotta az ügyészség által összeállított vádirat javát. Annyi büntetést szabtak ki, amennyi időt már eleve letöltöttek a vizsgálati fogságban: 11, illetve 10 hónapot.

Derült égből villámcsapásként érte őket

– akárcsak az erdélyi magyar közvéleményt – a legfelsőbb bíróság 2018-as jogerős döntése, mely öt-öt évet szabott ki számukra terrorista cselekmények, illetve ezekre való felbujtás miatt. Bár minden lehetséges jogi eszközt megragadtak a szabadulás érdekében, tüntetések is zajlottak, a román igazságszolgáltatás nem kegyelmezett nekik.

Hirdetés

Az erdélyi magyarok többsége koncepciós eljárásként tekintett az ügyre, mely kapcsán az is felmerült, hogy az ügyészek és a SRI gyártotta. Ezt még a SRI illetékeseinek számos kényelmetlen pillanatot szerző volt hírszerző, a korrupció miatt elítélt Daniel Dragomir is kikotyogta.

Beke Istvánnal alapfokú felmentése után, 2017-ben készítettünk exkluzív videóinterjút, ebben saját szavaival mesélte el a történteket.

Hirdetés