Fotó: Illusztráció

Rossz hír: a csillagászati számok ellenére még mindig nem értük el a járvány csúcsát

Úgyhogy igencsak messze még a vége, addig pedig újabb korlátozások jöhetnek.

Hirdetés

Miközben a minden korábbi rekordot megdöntő keddi járványadatok miatt Klaus Iohannis államfő a pandémia további terjedésének megfékezését szolgáló korlátozásokról tárgyal a kormányzati illetékesekkel, a rossz hírek csak jönnek és jönnek.

Például arról, hogy hiába a keddiek a legmagasabb számok eddig, nagyon nem úgy tűnik, hogy elértük a koronavírus-járvány negyedik hullámának a csúcsát.

Sőt.

Cseke Attila ügyvivő egészségügyi miniszter kedden este arról beszélt: hiába a magas számok,

az egészségügyi szakértők szerint még további növekedés várható.

Ami azt jelenti, hogy még odébb van az úgynevezett platószakasz is, amikor az új fertőzöttek száma nem csökken, de már nem is nő tovább, hanem nagyjából egyenletesen alakul.

Az ok egyértelmű: az, hogy az ország lakosságának csupán alig egyharmada oltatta be magát a kór ellen.

A többiek körében így a vírus akadálytalanul terjedhet, és megtöltheti a kórházak intenzív osztályát – valamint a temetőket.

A miniszter azt is elmondta – ha valaki még nem tudná -, hogy az egészségügyi rendszerre egyre nagyobb nyomás nehezedik, az orvosok elképesztően nehéz körülmények között dolgoznak, és egyre közelebb vannak ahhoz, hogy elérjék a rendszer teljesítőképességének határait.

Cseke arról is beszélt, hogy egyetért azzal a javaslattal, miszerint szankcionálni kell azokat az egészségügyi dolgozókat, akik az oltások ellen ágálnak.

Sőt szerinte ezt már korábban meg kellett volna tenni, egészen addig menően, hogy

a szakmájuk gyakorlásától is el kellett volna tiltani a vakcinák ellen uszító orvosokat.

Hirdetés

Eközben Raluca Turcan ügyvivő munkaügyi miniszter elejtett néhány információmorzsát arról, milyen további korlátozásokról születhet döntés a szerdai egyeztetésen.

Többek között arról beszélt, hogy ki kell terjeszteni azon tevékenységek körét, amelyek esetében kötelezően megkövetelik a védettségi igazolványt, amely azt igazolja, hogy tulajdonosa beoltott, átesett a fertőzésen, esetleg negatív teszttel rendelkezik, bár ez utóbbi már egyre kevesebb esetben érvényes.

Turcan szerint például a közintézményekben dolgozók számára „a munkához való hozzáférést szavatoló útlevéllé” kell nyilvánítani a védettségi igazolványt.

Magyarán: egyetlen közalkalmazott se dolgozhasson, ha nincs beoltva, vagy nem esett át a fertőzésen az elmúlt hat hónapban.

Emellett a távmunkára való áttérés szorgalmazása várható azon területeken, ahol ez megoldható.

És sajnos az emberek közötti találkozások, az otthonunkon kívüli tevékenységek korlátozása is befigyel.

Lehet háborogni, de ezt kell lenyelni, ha már egyszer az oltás nem kellett.

Hirdetés