Roppant kínosan végződött pár vicces kedvű banki alkalmazott akciója a Transilvania Banknál

Viccesnek tartották, ezért a nyilvánosságra hozták, hogy az egyik ügyfél prostituáltakra és drogokra akarja költeni a pénzét. A banknak 100 ezer eurót kell most leperkálnia emiatt.

Hirdetés

Vicces húzásnak tűnt, most már biztosan nem nevet senki a Transilvania Banknál azon, hogy nyilvánosságra hozták az egyik ügyfél írásbeli indoklását, melyben az illető kendőzetlen őszinteséggel sorolta fel, mi mindenre fogja költeni az általa készpénzként kivett nagyobb összeget: hollandiai utazásra, prostituáltakra, drogokra és üleptörlésre.

Azt nem tudhatjuk, hogy a kliens végül mire költötte a saját pénzét, nincs is közünk hozzá amíg tisztességes úton tett rá szert, ugyanakkor mások is úgy gondolják, hogy  senki sem tartozik magyarázkodással egy banknak. Csakhogy létezik egy, a pénzmosás megelőzésére és leleplezésére szolgáló európai uniós direktíva, mely arra kötelezi a bankokat, hogy a 15 ezer eurót meghaladó készpénzfelvétel esetén igazolást kérjenek az ügyfelektől a pénz eredetéről, ugyanakkor írásos indoklást adjanak arról, hogy mire költik a pénzt.

A férfi ez ellen tiltakozott, amikor azt írta, hogy nem ártana az illetékeseknek is kipróbálniuk néhány marihuánás sütit, talán így észhez térnének, nem kényszerítenék arra az embereket, hogy „hülye nyilatkozatokat” írjanak „idióta eljárások” alapján arról, hogy mire akarják a saját pénzüket használni.

A Transilvania Bank ott hibázott, hogy a vicces indoklást nyilvánosságra hozták, amiért most ezért 100 ezer euróra büntette a személyedadat-kezelés felügyeleti hatósága. Az ügyfél e-mailjét egyébként az egyik banki alkalmazott fotózta le és tette közzé az interneten, ahol rövid időn belül virálissá vált.

Az adatvédelmi szerv úgy ítélte meg, hogy megsértették a személyes adatok biztonságos kezelésére vonatkozó alapelveket, amikor az alkalmazottak először egymás között kezdték megosztani a viccesnek tűnő e-mailt, valaki kinyomtatta a belső poénkodással együtt, majd egy másik személy lefotózta és feltöltötte a WhatsApp-ra. Innen már csak idő kérdése volt, mikor kerül ki Facebookra is, ahonnan a sajtó is átvette.

Hirdetés

Arra persze senki nem figyelt, hogy megvédjék az ügyfél személyes adatait, így a Facebookra már kiszivárgott többek között az illető neve, e-mail címe, munkahelyi címe, funkciója, szolgálati száma, stb., és ezekkel együtt még három alkalmazott adatai is. Az érintettnek emiatt egy csomó előítélettel kellett szembenéznie, ráadásul üzleti és kapcsolati károkat is okozott számára a vicces e-mail.

Mindezek tükrében talán nem túlzás a 100 ezer eurónyi büntetés a Transilvania Banknak.

Hirdetés