Illusztráció / Pixabay

Roncsderbi a közutakon: kb. kétmillió autó közlekedhet műszaki vizsga nélkül Romániában

Tele van az ország vén csotrogánnyal, emellett ezerszámra hozzák be külföldről a használt autókat. Nem túl biztatóak a romániai géppark adatait bemutató hivatalos statisztikák.

Hirdetés

A gépjármű-nyilvántartási hivatal (RAR) hivatalos adatai szerint a Romániában nyilvántartott hétmillió gépjárműből mindössze ötmillió rendelkezik érvényes műszaki vizsgával (ITP), tehát kétmillióra tehető azoknak az autóknak a száma, amelyek

még rendelkeznek érvényes papírokkal, de műszaki állapotukat nem mérték fel.

Nem hiába kötelező az autók időszakos műszaki vizsgája: sokszor a nem megfelelően karbantartott, régi autók balesetveszélyt jelentenek, ez pedig nemcsak a sofőröket érintheti, hanem a közúti forgalom többi résztvevőjét is. A műszaki tehát akár életet menthet, persze csak akkor, ha nem csúszópénz könnyíti meg a vizsgán való átcsúszást.

A kétmillió műszaki vizsga nélküli autók körébe sorolhatóak azok, amelyek egyáltalán nem működnek, illetve azok is, amelyeket rendszámtábla nélkül közterületeken „felejtenek”, az önkormányzatok gondoskodására bízva eltüntetésüket. A roncsprogramban évente átlagosan 50-60 ezer autót selejteznek ki, értelemszerűen ezek sem rendelkeznek műszaki engedéllyel, de legalább nem jelentenek veszélyt a forgalomban sem. Egyébként a 2020-ban a közúti ellenőrzések során megállított autók sofőrjeinek

2,5 százaléka lejárt, hamisított vagy felfüggesztett műszakit mutatott fel.

Egy másik ide vonatkozó adat, hogy Románia gépparkja rendkívül elavult és környezetszennyező, ami azzal is összefüggésben áll, hogy ezerszámra hozzák be külföldről a használt gépjárműveket, melyek a romániai közutakon gyorsan tönkremennek.

Hirdetés

A Gépjármű- és Gépjárművezetés-ellenőrző Hivatal adatai a 2020. decemberi állapotokat tükrözi, de az elmúlt fél évben nem történt látványos változás ezen a téren.

A szennyezési besorolás alapján

  • 18 594 non-eurós,
  • 8520 euró 1-es,
  • 281 166 euró 2-es,
  • 736 713 euró 3-as,
  • 2 226 890 euró 4-es,
  • 926 725 euró 5-ös,
  • 851 992 euró 6-os gépjármű közlekedik jelenleg a romániai közutakon.

Az elektromos autók száma alig haladja meg a nyolcezret.

Hirdetés