Romokban az egészségügy, de a miniszter elment egy hétre Kubába zabot hegyezni

Egyetlen más európai tárcavezető sem vesz részt azon az orvosi konferencián, melyre Rafila elment, így legfeljebb a mozambiki, venezuelai, jamaikai, zimbabwei kollégákkal folytathat eszmecserét.

Hirdetés

Mintha itthon nem lenne semmi dolga, titokzatos kubai látogatásra utazott Alexandru Rafila egészségügyi miniszter, aki október 15–22. között, egyedüli európai tárcavezetőként részt vesz egy orvosi konferencián. A kubai utazásról szóló hír három nappal ezelőtt jelent meg a Facebookon, amikor Emanuel Ungureanu USR-s képviselő a miniszter szemére vetette, hogy luxusutazásokra költi a közpénzt, miközben a román egészségügyi rendszer romokban van, és a Kolozs Megyei Sürgősségi Klinikai Kórházban újszülött osztályán már négy csecsemő is meghalt nozokomiális fertőzés gyanújával.

Három nap alatt semmi reakció nem érkezett, a minisztérium csak hétfőn adott ki egy semmitmondó közleményt, melyben a nemzetközi konferencia nagyszabású voltát igyekeztek kihangsúlyozni. Több mint 80 ország képviselője, 30 egészségügyi miniszter, az Egészségügyi Világszervezet és a Pánamerikai Egészségügyi Szervezet delegációja is részt vesz a konferencián, melyen Rafila is előadást tart, majd a román kormány képviselőjeként együttműködési megállapodást ír alá a kubai kormánnyal. A közlemény szerint Rafila találkozik a Karib-térség államainak egészségügyi minisztereivel és más fontos szakemberekkel is.

Arra persze nem tér ki a hivatalos tájékoztatás, hogy egyetlen más európai egészségügyi miniszter sem képviseli magát a híres nemzetközi találkozón, így Rafila legfeljebb a mozambiki, venezuelai, jamaikai, zimbabwei kollégáival folytathat eszmecserét. Az utazás költségét természetesen a kormány fedezi, mind Rafila, mind az őt elkísérő személyes tanácsadója számára.

Mandátuma kezdete óta Rafila több külföldi látogatást is tett például Rómában, Isztambulban, Brüsszelben, Lyonban, Tel-Avivban vagy Luxemburgban, már csak az a kérdés, mi haszna van mindebből a romániai egészségügyi rendszernek.

Hirdetés