Romániában is „kilőttek” egy Olaszországban problémákat okozó AstraZeneca-szállítmányt

Igaz, előtte még a nagy részét beadták.

Hirdetés

Le kellett állítani az AstraZeneca brit-svéd gyógyszergyártó és az Oxfordi Egyetem által kifejlesztett oltóanyag egyik szállítmányának felhasználását Romániában, miután korábban Olaszország halálesetek miatt már úgy döntött: egyelőre nem használja fel az ugyanezen szállítmányból származó vakcinákat.

Az oltási kampányt koordináló testület csütörtökön késő este tartott vésztanácskozást az ABV 2856 sorszámú AstraZeneca-szállítmány felhasználásának felfüggesztéséről, miután az olasz illetékesek is így döntöttek, mivel Szicíliában két személy is elhunyt, miután megkapta a védőoltást.

A testület azonban jelezte: miután a közegészségügyi intézet, a román gyógyszerügynökség és az egészségügyi tárca illetékeseivel egyeztettek, csupán az extrém óvatosság jegyében döntöttek a szállítmány felfüggesztéséről.

Ez addig tart, amíg az Európai Gyógyszerügynökség ki nem vizsgálja a problémás szállítmányt.

Csakhogy a döntés jóformán annyit ér, mint elhunytnak az aszpirin.

A gyanús szállítmányból ugyanis mintegy 81 600 dózis érkezett február 7-én Romániába, ebből pedig 77 049-et már be is adtak Arad, Bákó, Bihar, Beszterce-Naszód, Botoşani, Krassó-Szörény, Kolozs, Dolj, Galac, Gorj, Hunyad, Iaşi, Máramaros, Mehedinţi, Neamţ, Olt, Szilágy, Szatmár, Suceava, Temes, Vâlcea és Vaslui megyében.

Vagyis csupán 4257 fel nem használt adag van, ennek a használatát függesztették fel.

Hirdetés

Ezeket Bákó, Bihar, Botoşani, Dolj, Gorj, Iaşi, Neamţ, Suceava, Temes, Vâlcea, Vaslui és Craiova megyében tárolják.

Amúgy öröm az ürömben, hogy a szintén problémás, ABV 5300-as sorszámú szállítmányból, amelyet Ausztriában lőttek ki, mivel a gyanú szerint tüdőembóliás eseteket okozhatott, Romániába nem érkezett.

Az Európai gyógyszerügynökség ezt is kivizsgálta, és közölte: nincs összefüggés a vakcina és a megbetegedések között.

Vagyis az AstraZeneca oltását továbbra is beadásra javasolják.

Hirdetés