Románia tele van menedzserekkel, közalkalmazottakkal, jogászokkal. És dolgozni ki fog?

Nem mintha a menedzserek, közalkalmazottak és jogászok nem dolgoznának. Csak éppen, hahó, másra IS szükség lenne.

Hirdetés

Kezdjük egy szép kerekded számmal. Románia több mint 20 milliárd lejt vesztett az elmúlt két évben. Ja, nem pókeren! Azért, mert nem tudja kiképezni a diákokat a különböző szakmákra. Csak úgy ömlenek a menedzserek, közalkalmazottak és jogászok a legkülönbözőbb intézmények kapuin kifelé. Ami önmagában nem rossz, persze. Csak éppen az van, hogy a munkaerőpiacon több mint egymillió emberre van szükség,

akik nem menedzserek, közalkalmazottak vagy jogászok.

Van egy olyan mutató, amely azt jelzi, milyen mértékben fedi le a fiatal munkavállalók képzettsége a munkaerőpiac igényeit. Na, ez a mutató rohadt rosszul alakul a mioritikus hazában. Idén nyáron elérte a 22,7%-os negatív rekordot. Mit jelent ez? Hát az, hogy a különböző oktatási intézmények kapuin kiözönlő fiatalok munkája a kutyának sem kell. Ami kellene: az építkezési szektorban, a turizmusban és az iparban jártas szakképzett munkaerő. De nincs ilyen. És akkor a befektetők képtelen kivitelezni a fejlesztési projektjeiket. A mezőgazdaságróól ne is beszéljünk, ott már régóta napszámosokkal dolgoznak a gazdák.

És akkor egy másik lehangoló szám. Románia a GDP 6 százalékát vesztette el az utóbbi két évben, mert

a hazai egyetemek nem képeznek olyan embereket, akikre a piacnak szüksége lenne.

Abszurd egy helyzet, abszurd egy ország! És hogy ne csak százalékokkal dobálózzunk. Mennyi ez a hat százalék, konkrétan? 2018-ban 10 milliárd euró, 2019-ben 13 milliárd euró, és ennek az évnek még nincs is vége. Ja, a Nemzeti Bank által kiszámított fenti összegek… fogózzanak meg… évente 30 százalékkal nőnek.

Hirdetés

Oké, bárki felteheti a kérdést: ha így áll a dolog, akkor

mi a jóistennek nem lehet olyan embereket képezni, akikre szükség van?

Hát ja, csakhogy kies hazánkban több mint 50 éve (!) nem fújták le a port az egyetemi képzési programokról. Kábé a prágai tavasz óta. Na? Lehet, elkelne ide is egy kis forradalom.

Hirdetés