Románia szégyenteljes kalandja az európai űrkutatásban: az első ország lehet, melyet kizárnak az űrügynökségből

A szavazati jogát már megvonták, mert 115 millió euróval lóg. A kutatási pénzeket azért nem mulasztotta el felvenni.

Hirdetés

Románia 2011 januárjában csatlakozott az Európai Űrügynökséghez, de akkor még senki sem sejthette, hogy az egész mindössze arra lesz jó, hogy adósságokat halmozzon fel a párizsi székhelyű kormányközi szervezettel szemben.

Attól a pillanattól kezdve, hogy egy ország csatlakozik az űr felderítésével és a benne rejlő lehetőségekkel foglalkozó szervezethez, köteles tagdíjat fizetni és anyagilag támogatni a kutatási programokat. Mivel Románia 2017 óta nem tesz eleget ez utóbbi kötelezettségének, 2018-ban megvonták a szavazati jogát, most pedig azzal fenyegetik, hogy beperlik és végleg kitiltják a szervezetből. Eddig 115 millió eurós tartozást sikerült felgyűjteni, amit többszöri felszólítás után sem hajlandó elkezdeni törleszteni.

Az Űrügynökség 45 évnyi fennállása óta még nem volt példa arra, hogy egy tagot ki kelljen zárni. Korábban az oktatási minisztérium az ígérte, hogy 2019 decemberétől elkezd törleszteni, de nem történt semmi. Azóta 20 millióval gyarapodott a tartozás, és ez így fog menni, amíg a kormány el nem kezd foglalkozni a problémával. Eddig annyi történt, hogy újra elővették azt a tervezetet, melyet tavaly év végén is meglebegtettek, de nem fogadtak el. Ha elfogadják, akkor is mindössze 6,2 millió eurót, a tartozás 5,83%-át fizetik ki.

A befizetett összegek egyébként nem az Űrügynökségnél maradnak, ezeket visszaforgatják a tagállamok különböző kutatási projektjeibe. A legkínosabb az egészben, hogy elmúlt négy évben a romániai állami és magánintézmények mintegy 185 szerződést kötöttek kutatási, fejlesztési, innovációs programokra, és az Űrügynökség pedig banki hitelt vett fel a programok finanszírozására. A büntetőkamatok kifizetése szintén Romániát terheli.

Hirdetés