Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Nicolae Ciucă román miniszterelnök Kijevben

Románia már a háború negyedik napjától kezdve szállított katonai felszereléseket Ukrajnának

A szállítmányok első részletének költségeit az EU már vissza is térítette.

Hirdetés

EU-s szinten már a háború első napjaiban elfogadtak két határozatot az ukrán fegyveres erőknek katonai felszerelésekkel történő támogatásáról, illetve ezen költségek megtérítéséről az tagállamok felé. Románia nagyon gyorsan kihasználta a kínálkozó lehetőséget, és már február 27-ikétől, a háború negyedik napjától kezdve elkezdett katonai felszereléseket küldeni a szomszédos országnak.

Egy friss dokumentum szerint február 27. és március 11. között az uniós tagállamok összesen közel 600 millió euró értékben adományoztak ilyen felszereléseket az ukrán hadseregnek. Ebből 500 millió eurót az unió központi forrásokból már meg is térített az egyes tagállamoknak.

A védelmi minisztérium által közzétett dokumentumból azonban nem derül ki sem az, hogy Románia mekkora értékben adományozott felszerelést, sem az, hogy pontosan milyen típusú felszerelésről van szó.

Mint ismeretes, Bukarest sokáig hevesen tagadta, hogy konkrétan fegyverekkel segítette volna Ukrajnát az oroszok elleni védekezésben – ezt Klaus Iohannis még július elején sem volt hajlandó egyértelműen elismerni –, igaz, azt tudni lehetett, hogy többek között golyóálló mellényeket és lőszert mi is küldtünk a határon túlra.

A dokumentum egyébként arra is kitér, hogy az EU által most megküldött pénzt a készletek újbóli feltöltésére használjuk fel.

Hirdetés