Könnyen lehet, hogy már mi is szállítunk fegyvert Ukrajnának, ám ezt nem kötik az orrunkra

Klaus Iohannis szerint ugyanis háború van. Még jó, hogy szólt…

Hirdetés

Klaus Iohannis nem adott határozott választ a sajtó azon kérdéseire, hogy akkor most Románia valóban szállít-e fegyvereket Ukrajnának, ahogy azt a kijevi sajtó meglengette vagy sem. Az elnök ehelyett oktató jelleggel emelte fel a mutatóujját, és elmagyarázta, hogy háború idején bizony nem szerencsés olyan információkat kiadni, amellyel esetleg az ellenfelet segítenénk.

Nos, ez lényegében felér egy beismeréssel, csak éppen a fejesek nem akarnak nyíltan borsot törni Moszkva orra alá, hiszen már így is kaptunk onnan elég fenyegetést.

Mint tudjuk, az oroszok már május legelején azzal vádolták meg Romániát, hogy az Ukrajnából mezőgazdasági termékeket szállító eszközöket a kirakodás után fegyverrel megpakolva küldi vissza. Ám ezt akkor mindenki határozottan cáfolta, Sorin Grindeanu miniszterelnök-helyettes még azt is nyíltan elmondta, hogy elemzést kértek a kérdésben a védelmi minisztérium szakembereitől, és annak megszületéséig nem lépnek.

Bár lőszert és golyóálló mellényeket már korábban is szállítottunk az orosz megszállás alatt álló országba, konkrétan fegyverek még a május közepén küldött segélyszállítmányban sem voltak, holott Kijev már jó ideje gyomrozta Bukarestet, hogy ők is csatlakozzanak azon országok sorához, akik fegyverrel támogatják őket.

Azóta azonban valószínűleg megváltozott a helyzet, ellenkező esetben fölösleges lenne a nagy titkolózás. A kérdésben egyébként az utóbbi időszakban Bogdan Aurescu külügyminiszter is elkerülte az egyértelmű választ.

Hirdetés