Románia gondolt egy merészet: szerencsét próbál a Szilícium-völgyben

A világ legnagyobb techcégeinek szomszédságában hozna létre egy tudományos és technológiai központot.

Hirdetés

Ha a hegy nem megy Mohamedhez, Mohamed megy a hegyhez, tartja a mondás. Hasonló elvet követ Románia is a Szilícium-völggyel: ha már az amerikai beruházók nem érkeznek tömegesen a térségbe, hogy pénzüket a romániai információtechnológiai (IT) szektor fejlesztésébe fektessék, akkor Románia megy a San Francisco-öbölbe, hogy a világ legnagyobb IT vállalatainak (például a Google, a Facebook, a Tesla vagy az Apple) közelében egy tudományos és technológiai központot hozzon létre.

Az ötlet nem teljesen új: más államok példája igazolja, hogy akár egy kisebb, kompetens csapat is képes jelentős beruházásokat generálni, érvel a központ mellett Sebastian Burduja kutatásért és digitalizálásért felelős miniszter, aki azt is elmondta, hogy gőzerővel dolgoznak a központ létrehozásán. Novemberben a tárcavezető személyesen utazik a Szilícium-völgybe és Washingtonba, hogy lendítsen a folyamaton.

Egyébként 2005 óta Brüsszelben is működik egy ugyanilyen központ, melynek neve ROST (Romanian Office for Science and Technology). Azzal a céllal alapították, hogy tartsa a kapcsolatot az európai tudományos közösséggel, népszerűsítse a fiatal romániai kutatók munkáját, illetve segítse őket az EU kutatási programjain való részvételben. A 17 éve működő ROST eredményeiről eddig nem sokat tudtunk, remélhetőleg a Szilícium-völgybeli testvérintézményről nem 17 év múlva hallunk először.

Hirdetés