Fotó forrása: Profimedia Images

Románia Európa új Lombardiája: már most tragikusabb a helyzet, mint Olaszországban volt az első járványhullámkor

Ismét meghalt egy fertőzött csecsemő, és több fiatal is. Az elmúlt 24 órában összesen 282-en haltak meg, 272-en nem voltak beoltva.

Hirdetés

Románia Európa új Lombardiája, a gond csak az, hogy semmit sem tanultunk az olasz leckéből – ezt a hatóságok és az egészségügyi személyzet is keserűen ismeri be. Miközben az ország legnagyobb ortodox zarándoklata zajlik, ahol 11 ezren fordultak meg, egyetlen szabad ágy sincs az intenzív osztályokon a súlyos betegek számára, így Románia kénytelen egyre több külföldi segítséget kérni és elfogadni, például a szomszédos Magyarországtól.

Míg másfél évvel ezelőtt a román orvosok az olaszok segítségére siettek, most az olaszok, akárcsak az európai tagállamok más országai nem verik le egymást a segítségnyújtásban.

A legnagyobb különbség az előző és a mostani járványhullámok között, hogy míg a magas beoltottsági aránnyal rendelkező országokban, például a 70 százalékos átoltottsággal rendelkező Olaszországban újabb lazításokat vezetnek be, addig a 29%-on stagnáló Romániában az egyik legnagyobb egészségügyi válság alakult ki. Egy orvos, aki az első hullám idején Lombardiában önkénteskedett, Alin Suciu, azt állítja, hogy már most sokkal tragikusabb a helyzet az országban, mint az olaszoknál volt.

A szombati járványjelentés szerint az elmúlt 24 órában 14 019 új fertőzöttet regisztráltak, ami a rekordokat döntő előző napok átlagának felel meg. A pozitivitási ráta már 20,74%-os. 282 halálesetet hoztak összefüggésbe a koronavírus-járvánnyal, köztük van egy más betegségben is szenvedő három hónapos csecsemő, egy huszonéves és két harmincas fiatal is. 14 áldozatnak nem volt más ismert betegsége, 24-ről pedig egyelőre nem jelentették más betegség meglétét. Fontos adat, hogy a 282 halottból 272 nem volt beoltva. Egyetlen oltott személyről lehet tudni, akinek nem volt más betegsége, mégis belehalt a koronavírus-fertőzésbe.

A kórházakban jelenleg 15 550 fertőzöttet ápolnak, ebből 1593-an vannak súlyos állapotban az intenzív osztályokon. 411 kiskorú is kórházi ellátásra szorul, 28-an az intenzív osztályon fekszenek.

Hirdetés