Románia, a korlátlan lehetőségek hazája: itt még egy temetkezési vállalkozó is lehetett kórházmenedzser

Neamţ megyében történt a kissé morbid eset.

Hirdetés

Tényleg nem túlzás kijelenteni, hogy Románia a korlátlan lehetőségek országa.

Ezt bizonyítja egy új eset is, amely Piatra Neamţ-on történt, ahol a jelenleg kisebbségben kormányzó Nemzeti Liberális Párt (PNL) helyi erőinek javaslatára az egészségügyi miniszter még vasárnap egy Marius Ghineţ nevű úriembert nevezett ki a megyei kórház élére kórházmenedzsernek.

Ezzel még nem is lett volna gond, azzal azonban már annál inkább, hogy az üzletember eddig csupán mérsékelten állt kapcsolatban az egészségüggyel. Vagyis, mondhatni, közvetve igen. Ugyanis temetkezési vállalkozása van.

A kinevezését a liberális illetékesek azzal indokolták, hogy igaz ugyan, hogy nem egészségügyi szakember, de például az önkormányzat egyik cégét, amely aszfaltozási és egyéb, infrastrukturális beruházásokkal foglalkozott, igazgatóként kihozta a csődközeli helyzetből.

És minden bizonnyal a temetkezési vállalkozása is gyümölcsöző üzletnek bizonyul.

Az ellenzők viszont arra hivatkoztak, hogy egy kórház tevékenysége azért mégiscsak elég távol áll az aszfaltszőnyeg szakszerű elterítésének szép tudományától, és hát a temetkezési vállalkozásétól is.

Sőt, kijelenthető, hogy utóbbival szemben teljességgel ellenérdekelt, elvégre egy egészségügyi intézmény célja éppen az, hogy a temetkezési vállalkozónak minél kevesebb kuncsaftja legyen.

Már jó esetben.

Hirdetés

Így aztán a temetkezési vállalkozó kórházmenedzseri tevékenysége pünkösdinek bizonyult így pünkösd küszöbén: a megyei önkormányzat szociáldemokrata elnöke csütörtökön már menesztette is a tisztségéből.

Erre a veszélyhelyzetről szóló sürgősségi kormányrendelet szerdai, parlamenti módosítása adott lehetőséget, amely értelmében a kórházak vezetőinek kinevezéséről vagy leváltásáról csak a működtető önkormányzat dönthet, nem a kormány.

A megyei önkormányzat elnöke egyébként nem annyira kreatív, mint a kormány, ő ugyanis egy egyszerű, mezei katonai orvost nevezett ki menedzserré.

Pedig akár egy sikeres lángossütőt is kinevezhetett volna. Elvégre ő is járt már kórházban.

Ha máskor nem, amikor megszületett.

Hirdetés