Románia 2022-ben is úgy folytatja a fegyverkezést, mintha nem lenne holnap

Szép számban érkeznek katonai eszközök, illetve újabb beszerzési eljárások indulnak.

Hirdetés

A tervek szerint a 2022-es évben is jó ügyfele lesz a fegyvergyártóknak Románia: jelentős mennyiségű fegyvert és egyéb katonai eszközt készülnek beszerezni.

Mint ismert, a NATO-n belül követelmény, hogy a tagállamok legalább a bruttó hazai termékük 2 százalékát fordítsák védelmi kiadásokra.

Az utóbbi évtizedekben ezt a többség elhanyagolta, de Doanld Trump elnöksége idején Washington bekeményített, Románia pedig azonnal összecsapta a bokáját, és elkezdte leadni a rendeléseket – természetesen jórészt amerikai fegyvergyártóknak.

Ennek nyomán jövőre folytatódik a 8×8 Piranha 5 páncélozott szállító harcjárművek szállítása, nagy hatótávolságú, Patriot föld-levegő rakétarendszerek is érkeznek – ezekből összesen 3,9 milliárd euró értékben szerez be Bukarest –, de emellett

HIMARS rakétarendszerből is bevásárolt a bukaresti vezetés, összesen 1,5 milliárd dollárért.

Emellett az sem kizárható, hogy Norvégia leszállítja az első használt F-16-os vadászgépeket, amelyek megvásárlására nemrég hagyott jóvá a bukaresti parlament 454 millió eurót.

Hirdetés

De egyenesbe kerül a Naval Strike Missile (NSM) partvédelmi ütegek beszerzése is, az esetlegesen a román partok közelében bóklászó ellenséges hajók ellen bevethető, 185 kilométeres hatótávolságú védelmi eszközöket az amerikai Raytheon és a norvég Kongsberg Defense Aerospace fejlesztette ki.

Erre 268 millió eurót szán Románia.

Ha minden jól megy, révbe érhet az egyelőre egy helyben toporgó együttműködés Bukarest és a pályázatot megnyerő francia Naval Group között annak a négy darab Gowind 2500 típusú korvettnek a megépítéséről, amelyet Románia a hadiflottája fejlesztésére szerez be – az összesen 1,2 milliárd eurós eljárás keretében megépítendő 102 méter hosszú hadihajókat Exocet rakétákkal, VL Mica légvédelmi rendszerrel, illetve torpedókkal is felszerelik, de emellett egy 76 milliméteres ORO Melara hajóágyú, illetve két, 20 milliméteres kisebb hajóágyú is gondoskodik arról, hogy tiszteletet parancsoljanak a vizeken.

És ha ez még nem lenne elég: irányítórendszereket, taktikai drónokat és a NATO-hadseregekben alkalmazott kézifegyvereket is be kívánnak szerezni, hogy leváltsák a kiszolgált AKM gépkarabélyokat.

Hirdetés