Románia, 2020: öt napja a kocsijában ül egy covidos arra várva, hogy végre karanténba vagy kórházba szállítsák

Otthon nem maradhatott, mert nem akarja megfertőzni a feleségét, a hatóságok viszont nem veszik komolyan, mert enyhe lefolyású a betegség.

Hirdetés

Közel kétszáz nappal a koronavírus-járvány romániai felbukkanása óta eljutottunk az eddigi legabszurdabb esethez, melyhez hasonlót fél évvel ezelőtt – amikor minden pozitív beteget sci-fibe illő jelmezben szállítottak kórházba – el sem lehetett volna képzelni. Egy bukaresti 34 éves férfi, név szerint Mihail Popescu szombat reggel arra ébredt, hogy elvesztette az ízérzékelését és nem érez szagokat sem. Mivel orvosasszisztensként dolgozik, rögtön sejtette, hogy baj van, így hát felhívta a kórházat, ahol dolgozik. Azt tanácsolták neki, hogy készítsen egy tesztet, addig is szigetelje el magát más emberektől. Ahogy megkapta a pozitív tesztet, értesítette a bukaresti Közegészségügyi Igazgatóságot (DSP), ahonnan azt a választ kapta, hogy majd visszahívják, addig is maradjon elkülönítve.

Popescu azóta a személygépkocsijában él, mert egyszerűen nem volt más hely, ahová mehetett volna. A felesége másfél évvel ezelőtt szívműtéten esett át, számára végzetes lehet, ha elkapja a fertőzést. Többször is felhívta a DSP-t, hogy segítsenek megoldást találni, szállítsák kórházba vagy karanténba, de nem veszik komolyan, mivel nincs életveszélyben, betegsége szinte teljesen tünetmentes, enyhe lefolyású.

A férfi egyébként élőben jelentkezett be a Digi 24-en, és úgy beszélt arról, hogyan él öt napja autója fogságában, mintha ez a világ legtermészetesebb dolga lenne. Elmondása szerint egy barátja felajánlotta, hogy lakhat az üres lakásában, amíg a betegsége tart, szóval a problémája megoldódni látszik a járványügyi hatóságok beavatkozása nélkül is.

Hirdetés