Román közreműködéssel kapcsoltak le egy embercsempészbandát Moldovában

A banda nagyban játszott, Románián keresztül csempészték az ázsiai jelentkezőket Nyugat-Európa felé.

Hirdetés

A romániai és az ottani hatóságok közösen lendültek akcióba kedden a Moldovai Köztársaság területén, ahol 66 házkutatást tartottak, és 11 embert előzetes letartóztatásba helyeztek embercsempészet megalapozott gyanújával. Az akció során több tucat járművet is lefoglaltak.

Az ügyészek szerint a bűnbanda tagjai nagyban játszottak, csak a tavalyi év második felében 16, hozzájuk köthető „szállítmányt” kapcsoltak le Románia területén, a járművekben összesen mintegy 100 illegális határátlépővel. A hierarchikusan szerveződő társaság elsősorban ázsiai migránsokkal seftelt, akiket természetesen nemcsak Romániáig szállítottak, hanem tovább Nyugat-Európa, elsősorban Ausztria és Németország felé.

A jelentkezőktől csillagászati összegeket, fejenként 5–8000 eurót kértek.

A migránsokat általában 6–10 fős csoportokban szállították, az átalakított belterű mikrobuszok előtt pedig általában személygépkocsikat küldtek előőrsként a határátkelőpontokra, hogy feltérképezzék a terepet. Az így felmarkolt jelentős haszonból az elkövetők luxusautókat és -házakat vásároltak a Moldovai Köztársaságban.

Ezeket a javakat azonban egyelőre aligha élvezhetik, mert mennek a sittre.

Hirdetés