Illusztráció

Román katonákat vettek őrizetbe, mert tonnaszámra csórhatták a NATO gépeinek üzemanyagát

A Kogălniceanu katonai támaszponton nem ez az első ilyen eset, a különbség csak annyi, hogy korábban civilek, ezúttal pedig katonák buktak le.

Hirdetés

A Konstanca megyei Mihail Kogălniceanu támaszpont huszonkét katonája ellen nyomoz a katonai ügyészség, akiket azzal gyanúsítanak, hogy tetemes mennyiségű üzemanyagot loptak el a NATO légi járőrözést folytató repülőgépeiből, helikoptereiből és egyéb járműveiből. A huszonkét gyanúsítottból kedden nyolc személyt őrizetbe is vettek, közben átkutatták lakásaikat és katonai bázist is.

Legalább hét tonna üzemanyag tűnt el nyomtalanul, de az ügyészek feltételezése szerint ennél nagyobb mennyiséget lophattak el a gyanúsítottak.

Legutóbb tavaly indított nyomozást a szervezett bűnözés elleni ügyészség (DIICOT) Kogălniceanu reptéren tapasztalható üzemanyaglopások ügyében. Az amerikai hatóságok közreműködésével zajló vizsgálat célpontjában azonban civilek, és nem katonák álltak. Akkor kétmillió dollár értékű üzemanyag tűnt el, a feltételezett elkövetők a támaszpontot üzemanyaggal ellátó cég alkalmazottai voltak.

A korrupcióellenes ügyészség (DNA) szintén kiszállt már a támaszpontra: idén szeptemberben azért tartottak házkutatást, mert komoly korrupciós gyanúk merültek fel a támaszpont üzemeltetése kapcsán, amelyekben romániai és amerikai állampolgárok is érintettek lehetnek.

Hirdetés