RMDSZ-es politikusok szóltak vissza a Jobbiknak a Romániával szembeni szemétvádak miatt

A párt politikusai ugyanis a román nagykövetség előtt tüntettek a folyószennyezések miatt.

Hirdetés

Legfőbb illetékesként Tánczos Barna, a román kormányba az RMDSZ által delegált környezetvédelmi miniszter szólt vissza a Jobbiknak, miután a párt három politikusa még pénteken a budapesti román nagykövetség előtt tiltakozott a Romániából a határt átszelő folyókon érkező szeméthalmok ellen.

Tánczos hétfőn este közösségi oldalán reagált, kijelentve: a környezetvédelmet ki kell hagyni az olcsó politikai csatározásokból.

A folyók szennyezése valós probléma, amelyet konkrét megoldásokkal kell kezelni. Az elmúlt két évben mind diplomáciai szinten, mind a romániai és magyarországi szakemberek, azon dolgoztunk, hogy megtaláljuk ezeket a megoldásokat, és megállítsuk a határokon átnyúló folyók szennyezését. A miniszter állítása szerint az eredmény:

Romániából jelenleg nem szállítanak a folyók jelentős mennyiségű hulladékot a magyarországi folyószakaszokra.

Szerinte a Környezetvédelmi Minisztérium továbbra is azon dolgozik, hogy tisztán tartsa folyóinkat.

Reagált Csoma Botond, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője is, aki szintén arra figyelmeztet, hogy a környezetünk védelme nem lehet olcsó politikai csatározások témája. Szerinte Tánczos Barna már hivatalba lépése óta megoldásokat keres, és ültet gyakorlatba a probléma megoldása végett. Az eredmény: Románia első alkalommal kínál integrált megoldást az ország nyugati részében az úszóhulladék meggátolására.

Hirdetés

„NEM látunk mást, mint egy szélsőjobboldali pártot,

amely elvesztette a választásokat Magyarországon, és a félretájékoztatás által verne éket a két ország közé. A Jobbik nem tesz mást, mint tovább folytatja a már évekkel ezelőtt megkezdett politikáját: éket ver a magyar közösségek közé, és most éket verne két szomszédos ország közé” – véli Csoma.

A Jobbik pénteki tüntetésén, amelyen petícióval és három zsák kommunális hulladékkal tiltakozott a budapesti román nagykövetség előtt, Adorján Béla, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei közgyűlés tagja arról beszélt: nemcsak a környezetet károsítja, de a magyar szerveknek milliárdos nagyságrendű kiadásokat jelent, hogy „több száz kilométeren keresztül román szomszédaink szennyezik és megmérgezik a jövőnket, megmérgezik országunkat”.

Szerinte azért választották ezt a megoldást a tiltakozásra, mert se a bukaresti kormány környezetvédelmi minisztere nem állt velük szóba, amikor a problémáról kívántak tárgyalni vele, se a két éve tett büntető feljelentésük eredményei nem látszanak.

Hirdetés