Rendőrösdit játszhatott és belenézhetett a rendőrségi adatbázisba egy üzletember fia, csak mert gazdag és befolyásos

Nagyváradon történt a hihetetlen eset.

Hirdetés

Elképesztő esetre derült fény Nagyváradon: a dúsgazdag üzletember, Viorel Micula fia, a korábban már több botrányt is okozó, befolyásos édesapja miatt magának szinte bármit megengedő Victor Micula rendőr ismerősei jóvoltából rendőri egyenruhában jelen lehetett rendőri intézkedéseknél, majd többször is szörfölhetett a rendőrség adatbázisában – természetesen anélkül, hogy minderre jogosult lenne.

Az esetek még 2018-ban történtek, de most kerültek nyilvánosságra, miután kiderült, hogy az illetékes ügyészség eljárást indított Micula és az őt segítő négy rendőr ellen.

Az ügyészségi dosszié szerint 2018 novemberében egy rendőr megengedte Miculának, hogy részt vegyen egy közúti ellenőrzésen, amelynek áldozata Micula egyik riválisa volt, akit éppen ő jelentett fel, azzal vádolva meg őt, hogy ittasan vezetett.

Micula rendőri dzsekit és csuklyát is kapott, hogy ne ismerjék fel, majd aznap éjszaka még több rendőri akcióban is részt vett.

Ugyanazon év tavaszán az ifjú Micula autókázás közben nézeteltérésbe keveredett egy másik sofőrrel, akire bosszúból ráhúzta a kormányt.

A másik autó vezetője fel is hívta a 112-es hívószámot, hogy bejelentést tegyen az incidensről, mondván: valaki követi őt, és veszélyben érzi magát.

Ez a hívás azonban nem került be a bihari rendőrség nyilvántartásába.

Mi több: Micula felhívta egy rendőr ismerősét, aki érte ment a járőrkocsival, hogy együtt eredjenek a milliomoscsemetét zavaró autós nyomába.

Mivel nem találták meg, a nagyváradi rendőrkapitányságra mentek, ahol egy rendőrnő megadta neki a felhasználónevét és a jelszavát, hogy kedvére keresgélhesse a rendőrségi adatbázisban a másik autós adatait.

Hirdetés

Egy hónappal később, áprilisban Micula ismét a rendőrnő szolgálataihoz folyamodott: ezúttal azért akart belenézni a rendőrségi adatbázisba, hogy egy népdalénekesnő, illetve annak családtagjai személyes adataihoz férjen hozzá.

Az ifjú milliomos ekkor a gépjármű-, a lakossági és az útlevél-nyilvántartó adatbázisában is kedvére böngészhetett.

Nem ez volt az egyetlen, rendőrökkel kapcsolatos törvénysértés: két másik rendőr ellen azért zajlik eljárás, mert nem bírságolták meg Miculát, amikor tetten érték, hogy autójával behajtott a belvárosi gyalogosövezetbe.

Az ügy azonban nem maradt titokban, így Micula ellen számítógépes rendszerbe való törvénytelen behatolás, illetve szolgálati titok felfedésére és hivatali visszaélésre való felbujtás miatt indított eljárást a Bihar megyei törvényszéki ügyészség.

A négy rendőr ellen is eljárás zajlik: a rendőrnő ellen számítógépes rendszerbe való törvénytelen behatolás, illetve ebben való bűnrészesség és bizalmas információk nyilvánossá tétele, a Miculát furikázó rendőr ellen hivatali visszaélésben való bűnrészesség, a másik két egyenruhás ellen pedig hivatali visszaélés miatt.

Tanulságos lesz, hogy az ügyben milyen ítéletek születnek majd.

Hirdetés