Rekord rekord hátán: ez talán már kicsit sok a vírusos rosszból!

Ha a helyzet továbbra is így alakul, elképzelhető, hogy beteljesülnek a szeptemberre vonatkozó sötét jóslatok.

Hirdetés

Kár lenne tagadni: a szerdai hivatalos adatok egyik alapvető járványszáma, a napi új megbetegedéseké újabb rekord: 1415 esetben azonosították a koronavírus-fertőzést az elmúlt 24 órában. Ha ehhez a számhoz (amely olyan betegeket jelöl, akiknél korábban egyetlen pozitív tesztet sem mutattak ki) hozzáadjuk az újratesztelések nyomán kapott pozitív eredményeket (763), az összeg máris 2000 fölött mozog.

Ha megnézzük az említett időszakban elvégzett tesztek számát (22 607, ebből 14 098-at járványügyi protokoll alapján, 8509-et saját kérésre végeztek el), kiszámíthatjuk az aktív betegek arányát: 6,25%. Ha ezt összehasonlítjuk az egy nappal korábbi aránnyal (6,23%), kiderül, hogy a növekedés minimális.

Az ország intenzív osztályain kezelt súlyos betegek száma továbbra is igen magas: 485. Érthető tehát a szakorvosok aggodalma arra vonatkozóan, hogy ha tovább nő a fertőzések száma, megtelnek a súlyos (értsd, életveszélyes) esetek ellátására használható kórházi helyek és akkor nagy baj van.

A koronavírushoz köthető halálesetek száma sajnos ismét megugrott az utóbbi 24 órában. Egy nappal korábban 35 haláleset szerepelt a gyászos rubrikában, a szerdai hivatalos jelentésben viszont már 43 haláleset (25 férfi, 18 nő) szerepel.

A megyék versenyében a keddi napon az volt a szomorú szenzáció, hogy az egyik moldvai megyében (Vaslui) hirtelen ötszörösére nőtt a megbetegedések száma. A szerdai nap hivatalos adatai alapján Vaslui megye nem tudta behozni Bukarestet, amely továbbra is lazán vezet (174 azonosított fertőzéses eset), de a második helyet bebiztosította magának (123 eset). A további sorrend: Argeș (77 eset), Hunyad (71 eset), Prahova (65 eset), Vrancea (62 eset), Bihar (55 eset), Galac (54 eset). Jó hírnek nevezhető, hogy a hosszú ideje az élbolyhoz tartozó Brassó megyében 50 alá csökkent az egy napra eső új fertőzések száma (42 eset). A sereghajtó, „tiszta” megyék rangsora a következő: Tukcea (1 eset), Botoșani (2 eset), Szatmár (3 eset), Szilágy (4 eset), Beszterce-Naszód (5 eset), Hargita (7 eset).

És ha a fenti adatok nem lennének önmagukban elég aggasztóak, az Országos Közegészségügyi Intézet közzétett egy prognózist is a koronajárvány alakulásáról. A szakértők megnézték a járványgörbék alakulását június és augusztus között, és a következő (erősen lehangoló) szeptemberi prognózishoz jutottak:

1. A napi megbetegedések száma erős növekvő tendenciát mutat és ha továbbra is így alakul, szeptember nyolcadikára elérheti a 2830-at.

Hirdetés

2. A napi gyógyulások száma növekvő tendenciát mutat és ha továbbra is így alakul, szeptember 8-ig elérheti az 1000-et.

3. A napi aktev esetek száma erős növekvő tendenciát mutat és ha továbbra is így alakul, szeptember 8-ig elérheti az 52 200-at.

4. A sürgősségi osztályokon kezelt betegek száma növekvő tendenciát mutat és ha továbbra is így alakul, szeptember 8-ig elérheti az 825-öt.

5. A napi halálesetek száma erős növekvő tendenciát mutat és ha továbbra is így alakul, szeptember 8-ig elérheti az 73-at.

Aki az elemzés további részleteire kíváncsi, kattintson ide.

Hirdetés