Nacionalista ultrák miatt szakadt félbe a bukaresti eb-selejtező, Tulcea megyében veszélyre figyelmeztetnek – szerdai hírmix

Nagy üzlet a cipőhamisítás.

Hirdetés

RO-Alert üzenetben küldték búvóhelyekre több Tulcea megyei település lakóit

Szerda éjjel ismét dróntámadások érték a román határ közelében található ukrajnai Izmajil kikötőjét. Az előző hetek tapasztalatai alapján – azaz hogy román területen is találtak dróndarabokat –, a hatóságok komolyan vették a dolgot, és RO-Alert üzenetben figyelmeztették nyolc Tulcea megyei település lakóit a potenciális veszélyre. A telefonokra érkező figyelmeztetés így hangzott: „Fennáll a lehetősége annak, hogy tárgyak hullanak a légtérből. Őrizzék meg nyugalmukat! Keressenek menedéket a pincékben vagy a civil lakosság óvóhelyein. Ezek hiányában maradjanak otthonaikban, távol az ablakoktól és a külső falaktól. Becsült várható időtartam: 90 perc”. Az érintett települések: Luncavița, Grindu, Isaccea, Ceatalchioi, Chilia, Somova, Pardina és Văcăreni voltak. A hivatalos ukrán beszámolók szerint a támadás során 44 drónból 32-t ártalmatlanított az ukrán légvédelem, a többi kisebb károkat okozott ukrán területen, illetve hat személy sérüléseket szenvedett.

Román ultrák miatt félbeszakadt a bukaresti eb-selejtező

Botrányosra sikeredett a kedd esti, Bukarestben zajló foci eb-selejtező, ugyanis a román ultrák nem bírtak magukkal: az ellenfél koszovói csapatot azzal ingerelték, hogy Szerbia nevét kiabálták és „Koszovó Szerbia” molinót feszítettek ki, illetve kifütyülték a koszovói himnuszt. A történethez hozzátartozik, hogy Románia hivatalosan nem ismeri el a Szerbiából 2008-ban egyoldalúan kivált balkáni államot. A keddi meccsen az Uniți Sub Tricolor (Trikolór alatt egyesültek) nevű ultracsoportosulás tagjai voltak a Koszovó-ellenes hangadók, ők egyébként híresek kisebbségellenes megnyilvánulásairól. A román szurkolók szűnni nem akaró botrányos viselkedése miatt már az első félidőben félbeszakadt a meccs, ám végül háromnegyed óra után folytatták a játékot. Az est végén hazaiak 2-0 arányú győzelmet arattak a második félidőben emberhátrányban játszó vendégek felett. A román futballszövetség várhatóan nem ússza meg az incidenst büntetés nélkül, pénzbírságra és zártkapus meccsekre is számíthat.

Van, aki hamis cipők által szeretne meggazdagodni

Legalábbis erre enged következtetni az, hogy a román határőrség 6 és fél millió euró értekben foglalt le hamisított sportcipőket a konstancai kikötőben. A cipők, amelyeket egy Bukarestben bejegyzett, online üzleten keresztül akartak értékesíteni, Kínából származnak, a szállítmány hajón érkezett az ázsiai országból. A határőrség szerdai közleménye szerint a legfoglalt konténerben körülbelül 14 ezer pár sportcipő volt, amelyeken mind egy közismert, nemzetközi luxusmárka jelzése szerepelt.  Egyébként nem ez az első ilyen jellegű fogása a román határőröknek, nemrég közel háromezer darab, szintén Kínából érkező, hamis márkajelzésű cipőt foglaltak le, amelyeket szintén online akartak eladni.

Hirdetés