Fotó forrása: observatornews

Rácsok mögött fog megöregedni az arab férfi, aki a nyílt utcán leszúrt egy kolozsvári asszisztensnőt

Egy szakítás durvult el a gyilkosságig, mely megelőzhető lett volna, ha a hatóságok kellőképpen komolyan veszik a nő panaszait.

Hirdetés

Élete végéig börtönben marad az arab fiatal, aki hosszú ideig súlyosan zaklatta, majd leszúrta volt barátnőjét, egy kolozsvári asszisztensnőt. A fellebbviteli bíróság jogerős ítélete fenntartja az első fokú döntést, visszautasítva az enyhébb verdiktre számító Mohamed Iman Musztafa fellebbezését.

A tavaly történt gyilkosság sokkolta Kolozsvárt, nemcsak azzal, hogy a nyílt utcán történt, hanem azzal is, hogy

az áldozat többször panaszt tett a rendőrségen volt párja ellen,

mégsem intézkedtek vele szemben – csak felfüggesztettet kapott a folyamatos zaklatásért.

Az eredetileg Suceava megyei Valentina Catargiu és a suceavai anyától, arab apától származó Mohamed Iman Musztafa 2018-ban ismerkedtek meg a Facebookon, de a férfi erőszakos viselkedése miatt kapcsolatuk nem bizonyult tartósnak. Szakítás után elszabadult a pokol: a nőt rendszeresen követte, rátörte a lakásajtót,

halálosan megfenyegette, amit a szomszédok és az üzenetváltások is tanúsítanak.

Valentina Catargiu ekkor fordult a Suceava megyei rendőrséghez. Többszöri panasza nyomán a férfit hatósági felügyelet alá helyezték, a döntést azonban 2019-ben visszavonta a bíróság. Később egy év hét hónap felfüggesztett börtönbüntetést kapott zaklatásért, így tovább folytathatta a nő elleni hadjáratát.

Auguszus 24-re virradóan a Györgyfalvi lakótelep egyik buszmegállójában megvárta a Suceava megyében élő szüleitől Kolozsvárra érkező Valentinát, halálra szurkálta egy késsel, majd elmenekült a helyszínről. Végül Suceava megyében fogták el a rendőrök.

Hirdetés

A pszichiátriai vizsgálat szerint Mohamed Iman Musztafa tisztában volt tettének következményeivel a gyilkosság elkövetésekor, viszont

disszociatív identitászavart állapította meg nála,

ami nem számított enyhítő körülménynek, a bíróság így is életfogytiglani börtönbüntetést szabott ki.

A fellebbviteli bíróság arról is döntött, hogy a meggyilkolt lány anyja 200 ezer, testvére pedig 80 ezer euró erkölcsi kártérítésre jogosult.

Hirdetés