Ponta: valahol Románián kívül eldöntötték, hogy az európai Románia a Kárpátoknál ér véget!

Nem csapjuk le a magas labdát, csak annyit mondunk: kampányban egyes politikusok akkora aranyakat köpnek, mint egy ház.

Hirdetés

A Mikulás már itt kóvályog a fejünk fölött, zsákjában a parlamenti választások, hát nem csoda, hogy a kampánycsizmákat suvickoló politikus gyerekek igyekeznek szépen igazolni, hogy ők milyen jók. Jó románok, jó magyarok, jó európaiak, jó nacionalisták, jó bármik, csak szavazzon rájuk a nép.

Csakis ez lehet a magyarázata például annak a mondatnak, amely egy televíziós vitaműsorban hangzott el, mégpedig mindannyiunk szeretett plagizátora és ex-miniszterelnöke, Victor Viorel Ponta szájából. Románia egyik megvalósulni sehogy sem akaró álmáról, az autópálya-hálózatról volt éppen szó. És erre mondta be a Pro-Románia párt elnöke a tuti nagy Igazságot. Hogyaszongya, valahol Románián kívül

eldöntötték, hogy az európai Románia a Kárpátoknál ér véget.

Mert ugye, egyetlen mioritikus kormánynak sem sikerült összekötnie Bukarestet Erdéllyel, na vajon miért… Ja, hogy Moldvával sem, egészítette ki aztán mondandóját az elnök úr, nehogy túl kilógjon a trikolór lóláb. Semmi kétségünk afelől, hogy megint hülyeséget beszélt a jó Ponta úr, bár, ha az ő logikája mentén tovább gondoljuk a dolgot, akkor azt is mondhatnánk, oké, de ha történetesen 100 évvel ezelőtt jelen lett volna, biztos tapsikolt volna egy kísértetiesen hasonló történetnek, amikor is valahol Románián kívül eldöntötték, hogy a nem feltétlenül európai Románia ne a Kárpátoknál érjen véget. Na.

De mondott még egyebet is ez a jóember. A vitán részt vett Tánczos Barna RMDSZ-szenátor is. És ha már ott volt, Ponta mester úgy gondolta, kicsit pofozgatja. Mert az „évezredes” dákoromán hagyomány szerint egy román politikusnak mindig nagyon jól áll, ha választási kampányban magyarokat pofozgat. Szóval, elkezdte firtatni a Minority SafePack-ügyet. (Tudjuk, nemrég összegyűlt jó sok aláírás, az európai kisebbségi közösségek védelmét célzó tervezet ott van az Európai Parlament asztalán, sőt, a német szövetségi parlament alsóháza teljes mértékben támogatja.) Hogy az RMDSZ anno, 2013-ban azzal állt elő neki, Pontának, hogy csak akkor száll be a kormányalakításba, ha a Minority SafePack-et támogatni lehet. Természetesen ő, Ponta, nem állt kötélnek. (Mert jó román, naná!) Na de vajon most is ezzel a feltétellel fog nyomulni a tisztelt UDMR? Mert – és most tessék figyelni – ezzel valójában amellett állna ki a magyar pártocska, hogy

Európa felülről beleszóljon az egységes és oszthatatlan Románia belügyeibe.

Mire Tánczos igyekezett megmagyarázni a trikolór lánggal lobogó Ponta úrnak, hogy most már tök mindegy, mit szól ehhez a Pro Románia, a PNL, a PSD, ugyanis az ügy uniós szinten dől el, és ha a Minority SafePack átmegy, akkor biza az unió minden kisebbségi közösségére vonatkozik majd, tehát a romániai magyarra is.

És innen kicsit elszabadult a pokol. Ugyanis Ponta úr ismételgetni kezdte, hogy ő román, meg hogy ő román, ja, és ő román (hogy mindenki értse), továbbá ő pro-Románia és nem pro-Magyarország, és reméli, hogy a PNL, amely egy komoly nemzeti párt, nem fogja elárulni a hazát, meg hogy Romániában 95% román él, igaz, van köztük pár áruló.

Hirdetés

Erre nincs mit mondanunk. Kérünk egy kávét. Ja, és úri kedvünkben csak lecsapjuk azt a magas labdát. Az jelenleg valóban nem igaz, hogy az európai Románia a Kárpátoknál ér véget. De lenne rá igény.

Ja, ha valakinek van kedve hozzá, itt a videó is:

Hirdetés